fbpx

FRISS HÍREK

Környezetünk védelme

- Advertisement -

Elhasználódott közhelynek tűnik talán a Környezetvédelem Világnapján felemlegetni a kérdés fontosságát, de a felelősséggel gondolkodók tudják, megkerülhetetlen és halaszthatatlan cselekvést igényel, helyi, országos, és globális szinten egyaránt.

Környezetünk tisztasága nem csak „esztétikailag” fontos, hanem társadalmi- és gazdasági alapkérdés! Társadalmi szempontból elengedhetetlen az egészségvédelem, gazdasági szempontból a „tiszta” termelés megteremtése, a környezetet terhelő káros anyagok kibocsátásának csökkentése, valamint idővel a megszüntetése. Tudjuk, hogy a jelenlegi állapot fenntartása környezeti katasztrófával fenyeget és olyan visszafordíthatatlan károsodás következik be, ami végérvényesen felboríthatja földünk élővilágának egyensúlyát. Éppen ezért a fejlett országok nagy jelentőséget tanúsítanak a környezet- és természetvédelemnek, és komoly intézményrendszert, alakítottak ki a változások érdekében. Ezzel szemben mi a helyzet idehaza?

Azt kell mondanunk, hogy messze a jelentősége alatt kezeli a jelenlegi kormány környezetünk védelmét, azaz a jövőnket! Először is nincs kifejezetten hivatali szervezete a környezetvédelemnek, hanem a kormányhivatalokba betagozódva egy osztály felel a területileg illetékes természet- és környezetvédelmi feladatokért. Ma Magyarországon nincs minisztériuma a környezetvédelemnek! Sok más miniszter van, környezetvédelmi nincs! Ezzel összefüggésben a legfontosabb környezetvédelmi kérdésekben teljes a diszharmonikus irányítás. Nézzünk néhány példát! A kormány kommunikációjában alig lehet környezetvédelmi tárgyú intézkedést találni. A létrehozott hulladékradar weboldal nem, vagy alig működik! Amikor tavaly ősszel létrejött az új hulladékkezelési szervezet, volt néhány felvillanás az illegális szemétlerakók megszüntetéséről, de azóta semmi. Támogatni és ösztönözni kellene a lakosságot a hivatalos hulladéklerakók, építési törmelék lerakásának használatára. Ne a határba borítsák le törmeléket. Szerepelhetne a szemetelés ellen hirdetés a kormány által igénybe vett óriás plakátokon is, nemcsak propagandahirdetések.

Nincs a műanyag csomagoló anyagok kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedés. Tavaly ugyan készült ezzel kapcsolatban egy törvénytervezet, de a „zacskó” lobbi betelefonált és visszavonták. Korszerűtlen és környezetszennyező a palackozott italok csomagolása, többnyire pet palack és fémdoboz! Ha a pet palackok összegyűjtéséért fizetnének – mint mondjuk Németországban –, sokkal kevesebb landolna például az erdőkben.

Energiatermelésünk is korszerűtlen! Míg az EU országai a nukleáris energia kivezetését végzik, itthon a kormány Paks 2-ben gondolkozik még, annak összes problémájával együtt, figyelmen kívül hagyva azt is, hogy a blokk nem üzembiztos, az építés helye földrengésveszélyes, illetve a Duna alacsony vízállása a hűtést veszélyezteti. A Mátrai hőerőmű is korszerűtlen, előbb-utóbb be kell majd zárni. Egyre nagyobb jelentősége kell, hogy legyen a zöld energia termelésnek, napelem parkok építése önmagában kevés, és így érthetetlen a kormány elutasítása a szélerőművek létesítésével kapcsolatban.

Talán a legégetőbb problémákat villantottam most fel, amit 2022-től az új kormánynak kezelni kell! Velünk, értünk a jövőnkért…

Kökény Gábor
DK 12. Vk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...