fbpx

FRISS HÍREK

Hallotta, hogy az Arany János utcában házasságközvetítő nyílt? Mégis miről ír a Kecskerégen?

- Advertisement -

Hallott róla, hogy az Arany János utcában házasságközvetítő iroda nyílt? Hogy vele szemközt működött a Kecskeméti Közlöny irodája? Hogy egy keménykalapos, szemüveges, sovány fiatalember kalapáccsal és vésővel járta a kecskeméti üzleteket? Hogy a sorozatos betöréseknek a tanulsága az volt, hogy a kecskeméti üzletek többségének biztosítása sem volt? Tudta, hogy Juhász Ferenc detektívfelügyelő munkájában milyen jelentőséggel bírt a fényképezés? Hogy egy rab akrobata ügyességgel megszökött a kecskeméti fogházból, aki az ereszcsatornán mászott le? És azt, hogy mióta világ a világ, működtek házasságközvetítő irodák – Kecskeméten is.

Halla Böske úr sztorija a város színes története, Dénes Józsefé a szerencsétlen szegény fiatalé, aki nem lelt sem otthonra, sem apára. Történetüket ide kattintva olvashatja a kecskeregen.hu oldalon.

…hol?

Kecskerégen – Kecskeméten régen

Ma is sokakban előbújik a kíváncsiság és keresik az elfelejtett városi történeteket, családi hovatartozásukat, elvándorolt/bevándorolt/elhunyt közösségeik tagjait, elbontott vagy lerombolt városrészükben épült házak, szobrok, kegyhelyek fennmaradt emlékeit s képeit. A múlt iránti érdeklődésünk nem változik, az mindig is létezni fog, a múlt képkockái itt vannak velünk. Láthatjuk is ezeket azokban a több ezres tagságú kecskeméti online csoportokban, ahol a fotókon keresztül mesélik el Kecskemét társadalmának mindennapjait.

Hasonló cikkünk:  Mutatjuk a Kecskeméten bérelt lakások utáni hozamot  

A Kecskerégen Kecskemét és vidéke közel régi és nem túl régi történeteiről szól; olykor tanulságos, néha lazább stílusban, vagy olyan témákban, amiknek tartalma sorsfordító változások időszakából származnak, amik akár jelenünkre is hatottak. A Kecskerégen író/mesélő/beszélő közösségének szándéka az is – olvasható bemutatkozójukban, hogy az eddig nem hallott vagy mozaikosan ismert történetek összegyűjtésével hozzájáruljanak változó világunkban kecskemétiségünk érzéséhez, megismeréséhez, elbeszéléséhez –; közvetve kritikusabb történelemszemlélethez, hiszen kellő forráskritika nélkül a történelem könnyen válik manipulatív eszközzé, pusztán jól csengő szavakká a politika kezében.

A Kecskerégen szerkesztői – Barna Imre és Falusi Norbert – havonta legalább két írással fognak jelentkezni, de a vendégszerzőkével együtt ennél több is olvasható lesz Kecskemét új, színes, érdekes helytörténeti online újságjában. Írásaik forrásanyagát korabeli újságokból, levéltári dokumentumokból, kiadatlan kéziratokból, és vagy interjúkból merítik.

A Kecskerégen az Áramlat Alapítvány kiadásában jelenik meg, a cikkek megjelenéséről a beharangozót a kecsup.hu újságban is fogjuk promotálni.

Látogasson el a kecskeregen.hu oldalra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...