fbpx
18 C
Kecskemét
2024. október 8., kedd

FRISS HÍREK

Nagyarányú iratpusztulás tanúja a kecskeméti levéltár

- Advertisement -

Nagyarányú iratpusztulás tanúja a kecskeméti levéltár a levéltárosok, helytörténészek és a lokálpatrióták legnagyobb bánatára. Tatár, török, rác és szovjet katonák, a tűzvészek sorozata – és egy volt helyettes rendőrfőkapitány – is jócskán megtizedelte a város irattárának értékes anyagát. Impozáns helyen, a Cifrapalota Pávás termében gyűltek össze a megye levéltárosai október 10-én, ahol a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár múltjáról és jelenéről rendeztek konferenciát.

A kecskeméti iratpusztulás történetéről szóló érdekes előadásában Hlbocsányi Norbert főlevéltáros elmondta, hogy többször is súlyos emberi pusztítás érte a város múltját őrző levéltárat. Különösen nagy károkat okoztak a város irataiban a tatárok kétszer (1241-ben és 1599-ben), a törökök a mohácsi csata után és a rácok (szerb) 1707-ben, a Rákóczi-szabadságharc idején, amikor lángba borították a települést. A török korból nemcsak azért maradt fenn kevés irat, mert elégtek, hanem mert 1697-ben ismeretlen helyre szállították a városházán ládákban tárolt iratok egy részét. Rendezett iratkezelésről ekkor még nem beszélhetünk; kezdetét a levéltárosok 1708-tól datálják.

Nem kerülték el Kecskemétet a tűzesetek és tűzvészek sem, szinte minden emberöltőre jutott a 18. században és a 19. század első negyedében. A tűzi szerencsétlenségekben számos dokumentum vált hamuvá vagy pörkölődött meg.

Nem kímélte az iratokkal telt levéltárat egy volt nyugalmazott helyettes rendőrfőkapitány sem. Füvessy Imre 1924. április 1-től 1931. április 30-ig a polgármester utasítására a városi levéltár selejtezési munkáját végezte. Hlbocsányi Norbert a „selejtezés bajnokaként” emlegette az egykori rendőrt, aki igen élénk életet élt közéleti és társadalmi téren. Legemlékezetesebb ügye egy párbaj során történt; 1886-ban kis híján megölte jogakadémiai tanárát, Horváth Ádám országgyűlési képviselőt, mire Füvessyt büntetésül hathavi államfogházra ítélték.

Hasonló cikkünk:  Győzött az újonc a Széktói Stadionban, sereghajtó lett a KTE

Füvessy Imre selejtezésének áldozatául esett mintegy 23 ezer iratcsomó, ami 200-250 folyóméter dokumentumnak felel meg. Ekkor semmisült meg a kecskeméti konzervgyár, a gépgyár és vasöntöde (későbbi zománcművek), a mai iparkamara elődjének az iratanyaga és számos tervrajz. A selejtezés fontos a levéltárak életében, de csak szakszerűen lehet elvégezni – hívta fel a figyelmet a főlevéltáros.

Erősen nyomot hagytak a levéltár állományában a 20. századi katasztrófák is. A polgármester utasítására 1943-ban a légitámadások elől a közeli Szentkirályra szállítottak számos iratot. A front elvonulását követően azonban nyomuk veszett, amiből egyesek arra következtetnek, hogy a városi dokumentumok talán egyszer még előkerülhetnek a nyugati vagy az oroszországi levéltárakban. A háborús dúlásban így is nagy mennyiségben vesztek oda akták, hivatalos irományok, tanácsi jegyzőkönyvek, éves zárszámadások, újságok, török kori oklevelek. 1956-ban az épületet belövés érte, majd szovjet katonák dúlták fel ékszerek, értékes tárgyak, élelem után kutatva. Szerencsére nagyobb kár nem érte az okmányokat; bár megsérültek, de nem pusztultak el.

Mi mással zárhatta volna előadását Hlbocsányi Norbert, mint azzal: csak remélni lehet, hogy hasonló iratpusztulás nem lesz többé Kecskeméten.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megáldották, átadták, elfoglalták a közel háromszoros áron elkészült új kecskeméti nővérszálló épületét (videóval)

A 2022-ben bejelentetthez képest közel háromszoros áron, mintegy másfél milliárd forintból épült meg a csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...