Az Élelmiszerbank szervezésében megmentett élelmiszerből éves szinten több mint 250 ezer ember étkezéséről gondoskodnak. A működésük mostanra annyira hatékony lett, hogy 1000 forint adományból 30 ezer forint értékben tudnak megmenteni élelmiszert – írja a Telex.
Naponta 30 ezer kiló élelmiszert mentenek meg, és osztanak ki, ez indulásuk óta több mint 100 millió kiló élelmiszer. Ezt az eredményt elsősorban önkéntes munkára és közösségi összefogásra alapozva érték el, semmilyen nagyobb szervezet nem áll mögöttük.
Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatokért felelős igazgatója a Telexnek megmutatta, hogyan jut el a mentett élelmiszer a nagy áruházláncok üzleteiből az Élelmiszerbankon keresztül a rászorulókhoz.
A riportból kiderül, hogy az Élelmiszerbank munkájának jelentős része logisztikai szervezés, de itthon ez is egy hiánypótló tevékenység. A kereskedelemben mindig keletkezett fogyasztásra még teljesen alkalmas élelmiszer-felesleg. 2005-ös indulásakor az Élelmiszerbank azt kezdte el megszervezni, hogy ez az élelmiszer ne a kukában végezze, hanem jusson el rászorulókhoz, elsősorban olyan szervezeteken keresztül, amelyek a leginkább ismerik a helyi igényeket.
Miközben az Élelmiszerbank több mint 750 áruházból ment élelmiszert, központjában mindössze 24 alkalmazottja és nagyjából 60 állandó önkéntese van. Az új önkénteseknek mindig örülnek, sofőrből például állandóan hiány van, de arra törekszenek, hogy minél kevesebb szállítást kelljen nekik központilag megoldani. Ezért is dolgoznak együtt 650 karitatív szervezettel, amelyek a helyi viszonyok ismerete mellett, a mentett élelmiszerek begyűjtésében is közreműködnek.
Az élelmiszermentő hálózat növekedésének a pénzügyi támogatások mellett sokszor az szab határt, hogy a mentéshez csatlakozó üzletek közelében talál-e az Élelmiszerbank megfelelő karitatív szervezetet. Ilyen szervezetekből viszont bizonyos országrészekben kevesebbet találnak, mint amennyire szükség lenne – derül ki a Telex cikkéből.