fbpx
13.9 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Napi két csésze kávé két évvel növelheti a várható élettartamot

- Advertisement -

A mérsékelt kávéfogyasztás, azaz napi 2-4 csésze kávé nemhogy ártalmas, de egyenesen hasznos szenvedély, derült ki a PubMed és Web of Science (WoS) adatbázisaiban hozzáférhető, közel 4 millió páciens és 450 ezer haláleset kortörténetének elemzéséből.

European Journal of Epidemologyban megjelent tanulmány a kávézás és a halálozás közötti összefüggéseket vizsgálta az öregedés, az elhízás és más, a halandóságot jelentősen befolyásoló életmódtényezők mentén.

A tanulmány szerint a mértékletes kávézás fordított arányban áll az egészségügyi kockázatok növekedésével. A metaanalízis kiderítette, hogy a napi 2-4 csészét fogyasztók akár 2 évvel is tovább élnek, mint a koffein-absztinensek.

A várható élettartam növelése mellett a kávéfogyasztás csökkenti a rák, a szív-érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, még dohányzás esetén is. Ekkora mennyiségű napi kávéivás a kettes típusú diabétesz rizikófaktorát is csökkenti.

Hasonló cikkünk:  Füttyszó és skandálás fogadta Orbánt és Ficót a V4 csúcstalálkozó helyszínén

A tanulmány szerint a mostani eredmények rímelnek azokra a korábbi vizsgálatokra, amelyek arról számoltak be, hogy kávéfogyasztás összefüggésben áll a prosztatarák növekedésének lassulásával, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulási lehetőségének csökkenésével.

via qubit.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...