Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A magyar építőipar visszaesését várják

- Advertisement -
Jövőre lassul a magyar gazdaság növekedése, az építésgazdaság teljesítménye pedig jelentősen visszaeshet – ismertette Varga Dénes közgazdász, kutatásvezető a független Építési Piaci Prognózis 2019-2022 című kutatás eredményeit.

A konvergenciaprogramhoz képest – amelyben 4 százalék feletti GDP bővülés szerepel a következő öt évben – az Építési Piaci Prognózis 2020-ban 2,2 százalékos, 2021-ben 3,5 százalékos, 2022-től pedig évenként 2-2,5 százalék körüli növekedést jelez előre – mondta.

A prognózis szerint a kormány mozgástere továbbra is nőni fog, ugyanis a 2 százalékos bővülés körülbelül 840 milliárd forintos GDP-növekedést jelent.

A szakember szerint magyar gazdaság teljesítményét a külföldi tényezők közül vélhetően nagyban befolyásolja majd a német gazdaság lassulása, a belföldiek közül pedig az építésgazdaságban bekövetkező, 2020-ra várt 16 százalékos visszaesés.

Az ágazat jövő évi teljesítményét a közgazdász szerint az 5 százalékos áfa körül korábban kialakult bizonytalanságok is befolyásolják, ugyanis mindezek miatt több építőipari cég is a tervezettnél sokkal korábban adta át vagy még idén átadja beruházást, így 2020-ra jelentősen lecsökken az átadásra váró lakások száma.

Varga Dénes megjegyezte, hogy a kedvezményes lakásáfával a költségvetés legalább 300 milliárd forint bevételről mondott le, a támogatás azonban döntő részben nem a lakáshasználókhoz, hanem a lakásprojektek gazdáihoz került.

Az Építési Piaci Prognózis 2019–2022 című kutatás magába foglal egy reprezentatív felmérést is, amelyben 306 építőipari vállalkozás (kivitelezők, beruházók, építészek) és önkormányzat vett részt.

A megkérdezettek az előző években készített felmérés eredményeihez képest jóval pesszimistábban ítélik meg az ágazat helyzetét.

Legnagyobb arányban a közép-magyarországi régióban működő építőipari cégek jelezték előre, hogy jövőre az építőipar stagnálásával, visszaesésével számolnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version