Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A klímaváltozás sérti a magánélethez és a családi élethez való jogot – történelmi döntés Strasbourgban

- Advertisement -

Számos pert indítottak magánszemélyek államok ellen, mert azok nem tesznek eleget a klímaválság megoldása érdekében hozott jogszabályoknak. Magyarországon még nem volt ilyen per, miközben az egyik legalacsonyabb ambícióval rendelkezik a magyar klímatörvény az EU-ban.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult a svájci idős nők egyesülete (KlimaSeniorinnen), mert szerintük a svájci szövetségi kormány nem tesz eleget, hogy a klímaválságot megoldja, ezáltal ők pedig jogsérelmet szenvednek. A történelmi döntésével a svájci hölgyeknek igazat adott a bíróság, de két másik hasonló ügyben nem hagyták helyben a kereseteket: egyet hat portugál fiatal, egyet pedig egy volt francia polgármester indított saját országa ellen.

A strasbourgi bíróságon tizenhat bíró támogatta, egy pedig ellenezte a svájci idős hölgyek beadványát. Az egyesület 2500 svájci állampolgárból áll, akiknek az átlagéletkora 73 év. A svájci idősek panaszt tettek az éghajlatváltozással kapcsolatos különböző „mulasztások” miatt, amelyek „súlyosan károsítanák egészségi állapotukat”. Azzal érveltek, hogy kormányuk politikája „egyértelműen nem megfelelő” ahhoz, hogy a globális felmelegedést a Párizsi Megállapodásban meghatározott 1,5 Celsius-fokos határérték alatt tartsa. Miután évekig pereskedtek a különböző szintű svájci bíróságokon, a helvét legfőbb bíróság elutasította a panaszukat, ezután fordultak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához.

Történelmi döntés

A strasbourgi bíróság kimondta a határozatában, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 8. cikke magában foglalja, hogy az államnak hatékonyan kell védelmeznie polgárait „az éghajlatváltozásnak az életre, az egészségre, a jólétre és az életminőségre gyakorolt súlyos káros hatásaival szemben”. A bírák megállapították, hogy a Svájci Államszövetség nem teljesítette az egyezményből eredő, az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségeit.

„A vonatkozó nemzeti szabályozási keretrendszer létrehozásának folyamata során kritikus hiányosságok mutatkoztak, beleértve azt, hogy a svájci hatóságok nem számszerűsítették – szén-dioxid-kibocsátási költségvetéssel vagy más módon – az üvegházhatású gázok nemzeti kibocsátási korlátozásait” – olvasható az ítéletben.

Az európai közmédiának, az Euronewsnak a következőket nyilatkozta Sébastien Duyck, a Center for International Environmental Law vezető ügyvédje:

„Bár még nem ismerjük az összes részletet, ez a döntés történelmi jelentőségű! A bíróság elfogadhatónak találta a beadványt, és megállapítja a Klimaseniorinnen jogainak megsértését mind az eljárás, mind az érdemi rész tekintetében.”

A több európai állampolgár jogi érvelése nem volt ilyen sikeres

Számos más európai állampolgár is megpróbálkozott hasonlóval. Nagy médiavisszhangot kapott portugál fiatalok hasonló ügye, ők is elbukták a perüket a portugál állam ellen a portugál bíroságokon, és elmentek Strasbourgig, de az ő jogi érvelésüket nem találta helytállónak a EJEB. A Client Earth szervezet jogi támogatást is nyújtott hasonló kezdeményezésekhez.

Magyarország nem sokat tesz, de nem is perelnek a magyarok

A klímaváltozás hatásait a kiszáradó Alföldön és az elsivatagosodó Homokhátságon mindannyian érezzük már Magyarországon is. A magyar Országgyűlés által elfogadott klímatörvényben mégis rendkívül alacsony kibocsátás csökkentési célt tűztek ki a fideszes képviselők a magyar kormánynak. A Green Policy Center, amely főként klímaváltozással foglalkozó szakpolitikára fókuszáló szakemberekből áll, tavaly egy részletes jelentést tett közzé, amelyben a megfogalmazzák, hogy milyen módon lehetne a magyar ambíciókat és célokat növelni a klímaváltozás kapcsán, hogy közelítsen a magyar kormány politikája a Párizsi Klímaegyezményből fakadó feladatokhoz.

Viszont Magyarországon nem volt még klímaper, ennek okairól és lehetőségeiről a Szabad Európának adott egy hosszabb podcast interjút dr. Kiss Csaba, a Környezeti Jog és Menedzsment (EMLA) vezetője.

 

- Advertisement -
Exit mobile version