Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Beer Miklós: Azt mondták, fogjam be a számat

- Advertisement -

Ami egyre jobban foglalkoztat, az az, hogy hátha régi baráti kapcsolataim alapján bele tudnék vágni egy hajléktalanmentő misszióba vagy egy cigányság-felzárkóztató programba – mondta Beer Miklós a hvg.hu-nak adott interjújában. A váci püspök utódját augusztus 24-én megválasztják, ő pedig nyugdíjas püspök lesz.

Ezen kívül reméli, hogy lesz alkalma „józan” beszélgető-partnereket találni, mert talán van egy-két ember, akivel tudna miről beszélgetni. Beer Miklós arra vágyik, hogy őszintén beszélgethessenek az életük gondjairól baráti körben, ezt bővítené ki előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel.

A katolikus egyház állapotával kapcsolatban arról beszélt, hogy leginkább az útkeresés jellemző a mai magyar katolikus egyházra.

Mindnyájan rájöttünk arra, hogy a kereteket, a megszokott struktúrát át kell gondolni. Új hangra van szükségünk. A hangsúlyokat át kell tenni – a klerikális egyházstruktúra csapdájából ki kell lépni. A papság létszáma drasztikusan lecsökkent ez alatt a 20 év alatt is, a váci egyházmegyében a papság létszáma egynegyedével csökkent

– mondta. A váci püspök szerint a püspökök egy-két év alatt belátták, hogy nyitni kell és új nyelven megszólalni.

Ott vagyunk a templomban, mi, papok, beszélünk, de ha senki nem érti vagy nem érdekli őket az egyházi zsargon, akkor mi értelme van. Mondani is kell valamit

– fogalmazott Beer Miklós, akit zavar, hogy beskatulyázzák, és azt tartja a mai magyar társadalom legnagyobb problémájának, hogy nem beszéljük végig a problémákat.

Nagyon beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást

– jegyezte meg.

Mint mondta, azon csak mosolyog, hogy nem hívják a „királyi televízióhoz”, persona non grata a hivatalos kormánysajtónál.

Azzal kapcsolatban, hogy a 2018-as választás előtt felszólították felsőbb körök, hogy ne nyilatkozzon, elmondta, hogy ez tényleg bántotta, hiszen nem értette, miért kell félni tőle.

Gyerekesnek tartom, hogy előre megmondják, hogy mi kell mondani. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia egyik alapkövetelménye. Mindenhol érdekek ütköznek. Nem meghallgatni a másikat, ez az emberi gyengeség

– közölte a püspök, aki elárulta, hogy azt nem mondták meg, mit mondjon, csak azt, hogy fogja be a száját. Ez pedig tényleg elhangzott.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version