Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Megszüntetik az OKJ-s képzést

- Advertisement -

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem úgy alakítják át a szakképzést, hogy radikálisan csökkentik a választható szakmák számát, ehelyett az egész Országos Képzési Jegyzéket megszüntetik, és egy teljesen új, korszerűbb rendszert állítanak fel — értesült a Magyar Nemzet.

Az OKJ-re épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez – mondta a lapnak Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

A jövő évtől induló rendszerben lesznek egyrészt az alapszakmák, melyeket iskolarendszerben, 5 éves technikumban, illetve hároméves szakképző iskolákban tanítanak majd. Másrészt lesznek a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések. Utóbbiakat kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

Az államtitkár hozzátette, hogy harmadik képzési szintként továbbra is megmaradnak a céges keretek között működő, rövid ciklusú vállalati képzések is.

Az alapszakmák száma a jelenleginél alacsonyabb lesz, maximum 180. A második csoportot, a specializációkat nem fogják korlátozni.

Az OKJ-s jegyzék jelenleg körülbelül 760 államilag elismert szakmai képzést tartalmaz, lényegesen többet mint az európai átlag. A lap Németországot és Dániát hozta példaként, míg előbbiben 327 utóbbiban 111 szakma tanulható, de ez nem jelenti azt, hogy képzetlenebbek lennének ott az emberek.

- Advertisement -
Exit mobile version