fbpx
8.8 C
Kecskemét
2024. március 2., szombat

FRISS HÍREK

Az államtitkár szerint a lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő

- Advertisement -

Nem szabadna farostlemezzel, laminált lapokkal fűteni, máris nem lenne olyan ramaty a helyzet – üzenik a szakértők.

Nagyrészt a helytelen lakossági tüzelés felel a légszennyezettségért – hangsúlyozta az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján. Rácz András szerint a szálló por miatt a hétvégén is több városban volt rossz a levegő minősége. A légszennyezettség nemcsak légúti betegségeket okoz és csökkenti a várható élettartamot, egy új tanulmány szerint mentális betegségek, köztük a depresszió és skizofrénia kialakulásával is kapcsolatba hozható – olvasható a HVG.hu-n.

Az államtitkár ismertette: a témában tavaly végzett közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy az emberek úgy vélik, a szálló por (PM10 és PM2,5) nagyrészt az iparból és a közlekedésből származik.

Pedig ezek valójában csak 25 százalékban felelnek a légszennyezettségért, mert nagyobb részt a lakosság okozza a szennyezést.

A válaszadók 14 százaléka „bevallotta”, hogy hulladékkal is tüzel, miközben azt jogszabály is tiltja. A közvélemény-kutatásból az is kiviláglott, hogy az emberek mintegy 25 százaléka szerint a légszennyezettség a legnagyobb környezetvédelmi probléma. A válaszadók úgy értékeltek, a kormánynak figyelemfelhívással, központi kormányzati tájékoztatással kell tennie a helyzet javítása érdekében – közölte az államtitkár. Ezért is indították el a „Fűts okosan!” kampányt, amelynek célja a légszennyezettség csökkentése, valamint a fűtési költségek csökkentése. A www.futsokosan.hu oldalon egyebek mellett a helyes lakossági tüzelési módokról lehet tájékozódni.

Az államtitkár példaként említette a háztartási és a kerti hulladék égetésének tilalmát, de azt is elmondta, hogy farostlemezzel, laminált lapokkal sem szabad tüzelni. A szénnel tüzelők figyelmét pedig arra hívta fel: kerüljék a lignittel való fűtést, az ugyanis különösen veszélyes lehet az egészségre. A kampányban országszerte szórólapokat is osztanak, abban az Országos Polgárőr Szövetség van segítségükre.

Hasonló cikkünk:  Nem a kormány őszinteségén múlt, hogy kiderült: tavaly 462 ezer forinttal nőtt Pintér Sándor fizetése

Rácz András azt is elmondta, hogy a levegő minőségének ellenőrzése infrastrukturálisan biztosított. Az Országos Légszennyezettségi Hálózat harminckét városban, 54 automata mérőállomáson méri a levegő minőségét. Ezen felül 138 manuális mérőponttal és 12 mobil mérőautóval végeznek méréseket. Ezen eredmények megtalálhatók a www.levegominoseg.hu oldalon.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke hozzátette: hamarosan két újabb automata mérőállomással bővítik a hálózatukat. Emellett 2020-tól további fejlesztések várhatók, amelyek nyomán még pontosabban meg tudják mondani, milyen légszennyező anyagok találhatók a levegőben. Azt is kiemelte, hogy a légszennyezettség nagyban függ az időjárási viszonyoktól is. Most például, mivel meleg van, kevesebben fűtenek – jegyezte meg. Azt mondta, bár vannak települések, ahol még mindig többször meghaladja a határértéket a légszennyezettség, mind a PM10, mind a PM2,5 országos, éves átlaga csökkenő tendenciát mutat.

A történethez érdemes hozzátenni három civil szervezet, a Levegő Munkacsoport, az aHang és az Újlipótváros Szuperblokk méréseit, melyek szerint a Dunán közlekedő hajók annyira szennyezik a levegőt, hogy a kibocsátott gázok szélcsendes időben a rakparttól akár 300 méterre is érezhetők.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...