fbpx

FRISS HÍREK

Hány ember élt valaha a Földön? Tehát mennyien haltak meg eddig?

- Advertisement -

Halottak napján mindenki a halottaira gondol, emlékezik. Ki a temetőben, ki egy otthon gyújtott mécsesnél. Esetleg csak csendben, halkan, mindentől mentesen magába fordul pár percig, és lepereg szeme előtt a múlt.  De vajon mennyien vannak ők, akik már csak a múlt? Néhány éve készült erről egy becslés ( igen az, pontos adat nincs ), ami a nagy számok miatt az elmúlt 3 évben nem sokat változhatott, tehát mérvadó lehet.

2016-ban több külföldi és magyar sajtó is lehozta az érdekes gondolatkísérletet, majd végül a számokat. Mindannyian a Population Reference Bureau nevű szervezetre hivatkoztak, amely 1929 óta foglalkozik népesedési kérdésekkel. Naná, hogy a címben szereplő kérdéseket kapják meg legtöbbször. Ezért a lehetetlennek tűnő feladatot elvégezték, és kalkuláltak. Pontosabban becsültek. Persze nem a hasukra ütöttek, hanem a tudományon alapuló kutatásokat vették figyelembe.

A modern Homo sapiensig mentek vissza, vagyis az elmúlt 50 ezer év népességi adataival kalkuláltak. Nézzük tehát.

Hasonló cikkünk:  Átlátható a kecskeméti önkormányzat? Működik partnerség az önkormányzat, a képviselő és a választó között?

Időszámításunk előtt 8000 évvel nagyjából 5 millió ember élhetett. Időszámításunkkor már mintegy 300 millió ember élhetett a Földön. Innen egészen 1650-ig borzasztóan lassan gyarapodott az emberiség. De ez nem csoda. Rengeteg volt a háború, a járvány és nagy volt a szegénység, vagyis az átlagos életkor kicsi volt. Ekkor 500 millió ember létezhetett.

Az egymilliárdos határt 1800-ban értük el, és innentől már nem becslések alapján, hanem követhető kimutatásokból tudjuk, hogy ma több, mint 7,5 milliárdan élünk a Földön. Vagyis bő kétszán év alatt nöttűnk 1 milliárdról 7,5 milliárdra.

Szóval mindezek alapján a kutatók arra jutottak, hogy eddig 108 milliárd ember élt a Földön. Amiből jelenleg pontosan 7,7 milliárd ember él. Ennyit az első kérdésről. A címben szereplő második kérdésre a válasz pedig az elsőből következik: mintegy 100 milliárd ember halt meg eddig.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...