Kevés a bér, idén 6000 dolgozó cserélődhet le a postán

0
pixabay.com
Hirdetés

A Postás Szakszerevezet elnöke, Tóth Zsuzsanna szerint az idei első kilenc hónapban 20 százalék feletti volt a fluktuáció a Magyar Postánál – írta meg a HRportál. Hasonló volt egyébként a fluktuáció az előző évben is, vagyis javulás nincs. Ez azt jelenti, hogy a 28 500 főt foglalkoztató állami cégnél 2019-ben mintegy 6000 munkatárs cserélődhet le.

A szakszervezet elnöke szerint a bérfeszültség adott, a bérezés a legérzékenyebb kérdés a Postán:

A szakszervezeti tagság részéről a leggyakoribb kérés felénk a felzárkózás a piaci bérekhez és a régi dolgozók méltó elismerése a bérbesűrűsödés kezelése érdekében, valamint a munka és a család egyensúlyának megteremtésének igénye.

Hirdetés

A szakszervezeti vezető eredménynek tartja, hogy a 2018-as bértárgyalásokon elérték a régi dolgozók elismerését. De mivel az új bérek sokszor magasabbak, mint a régiek, azt szeretnék, hogy a régebben a cégnél dolgozók munkáját továbbra is a bérben ismerjék el egy lojalitási bónusszal, szorzóval. Meglátásuk szerint a lojális, szakmai tapasztalattal bíró munkatársak elismerésével és a munkateher csökkentésével kellene még ösztönözni a dolgozók megtartását.

A portál megemlíti, a posta jelenleg például kiemelt logisztikai csomagkézbesítőket és kiemelt gépjárműkezelőket keres bruttó 370, illetve 450 ezer forint bérért pluszjuttatásokkal. A szakszervezeti vezető szerint ez a két fizetés magasnak minősíthető a társaságnál hasonló pozíciókat nézve, így bérfeszültséget okoz. És persze két jól fizető állás önmagában nem érinti a teljes, mintegy 800 munkakörben dolgozó 28 ezres postás munkaerőt.

Vannak ügyek, amelyek csak akkor lesznek köztudottak, ha mi megírjuk ezeket.
Kérjük, támogassa munkánkat! A szabad sajtót.


1000 Ft5000 Ft10000 Ft


500 Ft1000 Ft3000 Ft