fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Napokon belül beüthet a náthaszezon

- Advertisement -

A vírusoknak kedvez, immunrendszerünket gyengíti a jelenlegi időjárás, a náthás megbetegedések száma meredeken emelkedik.

Ronda egy hullámvasútra ültetett minket az időjárás az idei ősz derekán. Október utolsó teljes hete még augusztus végét idéző száraz, 26-28 fokos napokkal telt, majd múlt hét elején gyakorlatilag két nap alatt ráfordultunk a télre. Éjszaka sok helyen fagyott, napközben is csak 5-10 fokot mérhettünk, a hegyekben hó szállingózott, máshol szitált az eső és hosszan kitartott a köd: párás hideg volt.

Az előttünk álló napok ismét szinte a nyarat fogják idézni, esőből is lehullik pár nap alatt a novemberi átlag, mondjuk úgy, párás meleg várható. A szélsőségek között mozgó légköri változások mindenkinek a szervezetét megterhelik, ám lassan a télbe gázolva van itt még valami. A vírusok.

Az időjárás ellenünk van

A kórokozók ebben az időben tobzódnak, miközben immunrendszerünk azon küzd, hogy egyáltalán „utolérje” önmagát, ennek pedig csak egy vége lehet: felpörög a felső-légúti megbetegedések, a „nátha” szezonja – erősíti meg a 24.hu-nak Dr. Békássy Szabolcs háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapító tagja. De kezdjük az elején.

Az aszállyal együtt járó, elhúzódó őszi meleg nagyon is kedvezett a meghűléses vírusfertőzéseknek azon egyszerű okból, hogy nehéz volt megválasztani a megfelelő ruházatot. Amikor – nyilván kisarkítva – az embernek arról kell döntenie, hogy reggel fázzon rövid ideig munkába menet, vagy egész nap izzadjon, könnyű rossz döntést hozni.

Márpedig a hideg levegő nagyon rövid idő alatt képes károsítani a légúti nyálkahártyákat, védekezőképességük időlegesen csökken, ami már elég is a náthás tüneteket okozó vírusok megtelepedéséhez és elszaporodásához. A hirtelen betörő nedves, hideg idő pedig kifejezetten kedvezett az ilyen vírusok szaporodásának és terjedésének, amin a most várható párás, enyhe időszak sem segít. Sőt.

A második csúcs

A hűvös reggelek és enyhe nappalok még jobban összezavarják hőérzetünket, ami az öltözködést illeti, de még ennél is lényegesebb, hogy ilyen extrém időjárási változások mellett szervezetünk alkalmazkodóképessége is komoly zavart szenved

– fogalmaz Békássy Szabolcs.

Hasonló cikkünk:  2015 óta 1360 milliárd forint állami pénz folyt el a Rogán-féle kommunikációra

Az őszi-téli, laikusként mondjuk úgy náthaszezonnak orvosi szemmel két csúcsa van. Az első szeptember elején, amikor kezdődik az óvoda és az iskola, a gyerekek ismét közösségbe kerülve könnyebben megfertőződnek és a kórokozókat nyilván haza is viszik. A másik, így mint idén, november táján. Köszönhetően a változékony, ám egyre hidegebbre váló időnek, az immunrendszer átmeneti „sebezhetőségének”. A gyakorlatban Békássy doktor pácienseinek növekvő száma is azt mutatja, hogy

jelenleg a felső-légúti megbetegedések második csúcsa közeleg, amit aztán még tovább fokoznak majd a bakteriális felülfertőzések és hosszabb távon az elkerülhetetlen influenzaszezon.

Folyadék és kézmosás

Mit tehetünk ellene? A szakember tanácsai teljesen logikusak, ám valamiért mégis keveseknek jut eszébe így is tenni… Fontos a réteges öltözködés, a jókora napi hőingás ellenére is legyen mit levenni vagy magunkra kapni, hogy ne fázzunk és ne is izzadjunk meg. Az immunrendszer támogatása – hirtelenjében elsősorban C-vitaminnal – megfelelő táplálkozással, a szükséges vitaminok, ásványi- és tápanyagok bevitelével.

A vízfogyasztás mennyisége sem mindegy, hiába vagyunk túl a tikkasztó nyáron. Ősszel és télen is naponta legalább 2-3 liternyi folyadékra van szüksége egy átlagos felnőtt embernek: hiányában a légúti nyálkahártyák kiszáradnak, nem tudják betölteni védelmi szerepüket. Érdemes fokozni a testmozgást is jelentős immunerősítő szerepe miatt, illetve nem lehet eleget hangsúlyozni a rendszeres, meleg vízzel és szappannal elvégzett alapos kézmosást sem.

Antibiotikum?

Békássy Szabolcs viszont óva int a felesleges antibiotikum-kúráktól:

Vírus okozta megbetegedések ellen az antibiotikum semmit nem ér, tünetenyhítő szerekkel és ágynyugalommal »kell beérnünk«. Ha ezek 3-5 nap múlva sem hoznak enyhülést, akkor kerülhet szóba a bakteriális felülfertőzés, amire valóban antibiotikumot kell alkalmazni.

Nagyon komoly a tét, a felelőtlenül szedett gyógyszerek miatt egyre több baktériumtörzs vált ellenállóvá. Ha ez így folytatódik, az antibiotikum-rezisztens kórokozók már 2050-re évi több tízmillió embert ölhetnek meg az akár legmodernebb orvosi ellátás ellenére is.

 

24.hu

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...