Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Rólunk cikkezik az országos média

- Advertisement -

Márciusi indulása óta a szinte fillérekből működő KecsUP.hu simán beérte százmilliókból működő kecskeméti közmédiát. A recept annyira egyszerű, hogy ugyanilyen bárhol sikeresen működhet – írja a Magyar Narancs.

A 110 ezer lakosú Kecskeméten – mint amúgy szinte majdnem mindenhol az országban – zavarba ejtően egyszínű a média világa. A kereskedelmi rádiót bekebelezte a NER, a Kesmához tartozó Bács-Kiskun megyei lap tizenezres példányszámának alig egyötödét adják el a városban. A legnagyobb – saját jogán majdnem 200 milliós költségvetéssel (amihez sok tízmilliós MTVA-pénz is jön) – a Kecskeméti Televízió, amely afféle médiacentrumként működik (hiros.hu).

Naponta állít elő híradót és mindenféle más tartalmat, ezen kívül üzemelteti a hírportált és kiad egy ingyenes, színes, szélesvásznú, nagy példányszámú hetilapot (Kecskeméti Lapok). Ezt állítólag mindenki megkapja minden héten, de a gyakorlat mást mutat – e sorok írója például alig találkozik vele. Két magán hírportál van még, az egyik a keol.hu, amely inkább a bulvárt vette fókuszába, és az egykori tényfeltáró újságíró, Rajnai Attila által működtetett hirosveny.hu. Ezeket azonban aligha lehetne „ellenzéki” jelzővel illetni.

A semmiből

A KecsUP.hu ebbe az állóvízbe hajított bele egy nem kis kavicsot – már önmagában azzal, hogy lett, és hogy még mindig van. A semmiből indult márciusban, egy szem újságíróval. Gunity Gábor már korábban felmondta szerkesztői állását a Kecskeméti Televíziónál és esküvői, illetve céges fotósként – vállalkozóként – dolgozott. Őt találta meg a feladat, hogy útjára indítson egy független és kritikus portált, amelynek végtelenül egyszerű titka van: rákérdez – rá mer kérdezni – dolgokra, ami, a NER viszonyai között, egy kormánypárti irányítású városban, nem szokásos.

A KecsUP.hu finanszírozását egy pici magáncég, az AB Holding Kft. végzi, tulajdonosa Alter Róbert és felesége. Meg lehetne említeni, hogy hajdanán Alter Róbert és Oltyán József együtt működtette a – már megszűnt – Hirös Indexet, ám Alter és Oltyán útjai évekkel ezelőtt szétváltak. Alter régi álma volt egy független és helyi hírportál létrehozása, amihez a legfontosabb hozzávaló, saját bevallása szerint „egy óriási adag bátorság” volt. Maga a portál fillérekből működik. Havi fenntartása néhány százezer forint: kell költeni a tárhelyre, és ki kell fizetni a újságírót. Igazából irodára – szerkesztőségre – nincs szükség, hiszen az új cikk lényegében bárhonnan feltölthető.

A helyi hírek fontossága

Ahhoz persze, hogy értelme legyen fenntartani egy portált, az kell, hogy olvassák. Mint minden helyi lap, ez is elsősorban helyi témákat dolgoz fel – ezek érdekessége általában nem éri el az országos orgánumok ingerküszöbét, de helyben attól még a fontosak.

Gunity Gábor: célra tartGunity Gábor: célra tart
Fotó: Gunity Gábor/Facebook.com

 

A KecsUP.hu dobta be a köztudatba, és derítette ki, hogy 600 milliós állami támogatással 300 személyes munkásszálló létesül a városban – mindez a közpénzből működő médiában „dolgozói lakásépítés” címszóval jelent meg. Az már csak hab a tortán, hogy a munkásszállót egy méregdrága lakóparktól alig pár tucat méterre húzták fel.

Egy másik – nagy visszhangot kiváltó – cikkükben azt a kérdést tették fel: miért kell egy kalocsai ügyvéd jogi képviselőként – aki nem mellesleg a Fidesz-polgármesterjelölt volt a saját városában – a kecskeméti ingatlankezelő cégnek? Kiderítették, hogy ugyanez a személy a solti – fideszes vezetésű – önkormányzatnál is bezsebel havi 340 ezret, és a fideszes megyei önkormányzatnál is bizottsági tag (45 ezer forintot).

Feltárt ügyek

Az önkormányzati választások közeledtével a KecsUP.hu tárta fel, hogy az első pillantásra furcsa fideszes jelöltállítások mögött – a portál szerint – a polgármester asszony állt. Ő nyomta át, hogy saját barátnője indulhasson egy olyan körzetben, ahol elismert és beágyazott fideszes volt a képviselő. Nem érkezett helyreigazítási kérelem sem erre, sem több más cikkre sem. (Amúgy a barátnő simán elbukta a körzetet).

false

 

Az eltelt kevesebb, mint fél évben a KecsUP.hu a politizáló kecskemétiek fórumává vált. A megismerhető – nyilvános – statisztikák szerint már ugyanannyi látogatója van, mint a sokszorta nagyobb emberi és anyagi-technikai háttérrel bíró hiros.hu-nak. És alighanem abban is oroszlánrésze volt, hogy a Fidesz októberben Kecskeméten nem tudott ugyanúgy hengerelni, mint korábban.

Lényegében 1998 óta a kormánypárt mindig bőven kétharmados többségben irányíthatta a megyeszékhelyet, ám most a 14 egyéni körzetből 6-ot is megnyert az ellenzék. Maradt a Fidesz-többség, de a kétharmadnak annyi.

A KecsUP.hu azért is lehet példa szerte az országban, mert amit csinál, ahhoz elegendő egyetlen – jó tollú és agilis – újságíró, akinek volt mersze kérdéseket föltenni olyan ügyekben, amelyeket korábban senki sem mert bolygatni.

 

- Advertisement -
Exit mobile version