fbpx
10.9 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

A Fidesz egy módosítással saját maga szabná meg az ellenzéki pártok struktúráját

- Advertisement -

A magyar politikai berendezkedést súlyosan befolyásoló módosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek 8 fideszes képviselő. Ha elfogadják, az komolyan korlátozni fogja mind a független, mint a pártszínekben parlamentbe jutott képviselők alapvető jogait és mozgásterét. Az ellenzéket például szabályszerűen megbénítaná a módosítás és lehetetlenné tenne egy rakás olyan parlamenti lépést, ami a demokráciákban megszokottnak és természetesnek számítanak.

A házszabálymódosítás formájában benyújtott csomag legfontosabb pontja talán az, hogy frakciót ezentúl csak és kizárólag az előző választáson országos listát állító és mandátumot szerző ugyanazon párthoz tartozó képviselők alakíthatnának.

Ehhez szorosan kapcsolódó módosítás, hogy csak az a képviselő számítana párthoz tartozónak, aki az adott párt jelöltjeként indult a választáson. Vagyis aki később csatlakozott a párthoz, egy másik pártból átlépve vagy a függetlenségét feladva, az nem.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

1.) Nem egyesülhetne két vagy több pártfrakció.

Mondjuk ha az ellenzék abban a formában akarna összefogni, hogy a jelenlegi nem fideszes frakciók összeülnek egy „Egyesült Ellenzék” nevű képviselőcsoportba.

A képviselők nem ülhetnének át egy esetleg megalakuló új párt frakciójába sem. Elvileg elképzelhető lenne olyan forgatókönyv, hogy az összes vagy néhány ellenzéki párt ciklus közben egyesül és új, közös ellenzéki pártot alkot. Vagy valaki más alapítana egy új pártot, amibe átlépnének az ellenzékiek. Ha ez meg is történne, nem lehetne közös képviselőcsoportjuk.

A módosítás megszüntetne minden, jelenleg rendelkezése álló egyéni átülési lehetőséget is. Teljes mértékben konzerválná a választások után kialakuló felállást, amin semmilyen formában nem lehetne változtatni.

Hasonló cikkünk:  Több száz millió kárról is szó lehet, ha igazak Magyar Péter állításai a Diákhitel Központról

2.) Igen durván korlátoznák a független képviselők jogait

Egészen extrém, a parlamenti demokrácia szellemével és napi gyakorlatával szembemenő javaslat, hogy a független képviselők abstart nem alkothatnának frakciót és be sem ülhetnének be semmiféle pártfrakcióba. Jelenleg – ahogy lényegében minden parlamenti demokráciában – a független képviselők szabad csatlakozhatnak létező frakciókhoz, vagy, ha elegen vannak hozzá, maguk is alkothatnak képviselőcsoportot. És nyitva áll az a lehetőség is, hogy egy képviselő kilépjen a pártfrakciójából, majd féléves, függetlenként eltöltött idő után csatlakozzon egy másikhoz. Mindez a Fidesz tervei szerint megszűnne. Ez egyaránt radikálisan csökkentené az ellenzéki pártképviselők, a függetlenek és a kormánypártiak lehetőségeit. Nemcsak a függetlenek és ellenzékiek lennének bebetonozva, de a kormánypártiak sem hasadhatnának le például.

(A függetleneknek jelenleg is sokkal kevesebb joguk van a parlamentben. Nem tehetnek fel azonnali kérdést a miniszterelnöknek, nem interpellálhatnak például. De megvan a szabad mozgás lehetősége előttük.)

3.) Még átnevezni sem lehetne a frakciókat

Már-már abszurd korlátozás, hogy a képviselőcsoportot csak úgy hívhatnák, ahogy a választáson induló pártot vagy pártokat.Ha ezeket a javaslatokat a benyújtott formában fogadják el, az a legújabb kori magyar parlamenti demokrácia történetében példátlan módon korlátozza a képviselők szabad mandátumgyakorlását és súlyosan megkülönböztetné a függetleneket.

„A Fidesz a javaslattal befagyasztaná az ellenzék mostani struktúráját. Megmutatja, hogy a kormánypárt milyen ellenzéket szeretne. Emellett kiszúrna az aktív független képviselőkkel”

– kommentálta az indítványt a 444-nek Hadházy Ákos független képviselő.

(via muon.hu)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...