fbpx
13 C
Kecskemét
2022. május 18., szerda

FRISS HÍREK

A tökéletes bejgli receptje

MÁKOS ÉS DIÓS BEJGLI 


Tészta: 

Hozzávalók 6 rúdhoz

  • 1 kg (finom)liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg zsír
  • 8 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 2 dl tej
  • csipet só

Tészta elkészítése: 

  1. A lisztet, vajat, zsírt és 8 dkg cukrot deszkán elmorzsolunk.
  2. Az élesztőt gyengén cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük.
  3. Teszünk bele 1 egész tojást, sót, jól összegyúrjuk, majd hideg helyen néhány óráig pihentetjük.
  4. Sütés előtt 6 egyenlő részre osztjuk, cipókká formáljuk és mindegyik cipót (töltés előtt) téglalap alakúra nyújtjuk ( nagyjából 3 mm vastagra)

Máktöltelék:

Hozzávalók 3 mákoshoz:

  • 25 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 40 dkg mák
  • 1 citrom reszelt héja
  • ½ citrom leve
  • 1 alma reszelve
  • 1 bő evőkanál baracklekvár
  • 1-2 teáskanál fahéj
  • 0,5 dl rum

Elkészítése:

Ezt a keveréket én rottyanásig felfőzzük, és hagyjuk kihűlni!


Diótöltelék:

Hozzávalók 3 dióshoz:

  • 20-22 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 40 dkg dió
  • fahéj, citromhéj
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 1 alma reszelve
  • 0,5 dl rum
  • vanília
Hasonló cikkünk:  Ungár Péter lesz az LMP frakcióvezetője

Elkészítése:

A hozzávalókat, ugyanúgy, ahogy a máknál felfőzzük és hagyjuk kihűlni.

Hasonló cikkünk:  Négy évig titkolták a lesújtó kórházi fertőzési adatokat

Töltés, sütés:

Kell hozzá 2 tojás, szétválasztva

  1. A tésztát laponként kinyújtjuk, vékonyan megkenjük tojásfehérjével, a hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 cm-t, elsimítjuk rajta a töltelék 1/3-ad részét.
  2. A két rövidebb oldalon 2-3 cm szélesen visszahatjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Így tovább, mindegyik cipóval.
  3. Tetejüket megkenjük tojássárgájával és langyos helyen fél órát, addig pihentetjük, amíg a tojássárgája meg nem szikkad.
  4. Akkor finoman-könnyedén megkenjük tojásfehérjével és további fél órát pihentetjük-szikkasztjuk (a kétszeri kenéstől lesz márványosan repedezett a teteje).
  5. Mielőtt a sütőbe toljuk, a tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk fapálcikával (ettől állítólag nem reped szét, de ez nem mindig jön be).
  6. 180-185 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.
  7. Rácson hagyjuk kihűlni.

TIPP

A tésztát és a tölteléket is elkészíthetjük előre, majd hűtőben 1-3 napig tárolhatjuk vagy lefagyaszthatjuk.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...