Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lesz, aki csak 800 forinttal kap majd többet a nyugdíjemeléssel

- Advertisement -

Biztossá vált, hogy jövőre 2,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. A nem kormányzati előrejelzések szerint ez kevés lesz, és jövőre is kiegészítésre szorulhatnak a nyugdíjak, az mfor.hu számításai szerint lesz olyan nyugdíjas, aki mindössze havonta 804 forinttal kap majd többet.

A portál azt írja, hogy a szerdai közlöny alapján az idei évi nyugdíjkiegészítés beépítése után 2,8 százalékkal fognak emelkedni 2020. január elsejétől a nyugdíjak, ami azt jelenti, hogy a kormány továbbra is arra számít, hogy 2,8 százalék lesz az infláció. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a várható infláció 3,4 százalék lesz.

Ez alapján – mivel az emelés mértéke egységes – lesz, aki havonta tízezrekkel, mások pedig csupán néhány száz forinttal gazdálkodhatnak több pénzből, mint idén. Egy átlagos, 135 ezer forintos ellátásban részesülő nyugdíjas – az idei 0,7 százalékos kiegészítő emelést is figyelembe véve – jövőre havonta 3806 forinttal gazdálkodhat több pénzből. Éves szinten ez kicsivel több mint 45 ezer forint pluszt jelent.

A Magyar Államkincstár által kiadott adatok alapján jelenleg a teljes öregségi nyugdíjak a legkisebb, 28 500 forinttól egészen milliós nagyságrendig szóródnak.

Ha valaki ezt a legkisebb ellátást kapja, akkor jövőre havonta 804 forinttal több pénzt utal ki neki a magyar állam.  Ezzel szemben egy 2 millió forintos ellátás esetén az érintett havonta 56 392 forinttal több pénzből gazdálkodhat majd.

Az mfor.hu cikke megjegyzi, hogy mivel a várható infláció mértéke a kormány által prognosztizáltnál jóval nagyobb lehet, a nyugdíjasok már egy jelentősebb mínusszal indítják az évet a rendeletben rögzített emelés ellenére is. A Magyar Nemzeti Bank által a következő évre megállapított 3,4 százalékos fogyasztói árindex és a kormány előrejelzése közt nem elhanyagolható, 0,6 százalékos differencia van.

Abban az esetben, ha a kormány a jegybanki inflációs várakozásnak megfelelően emelné a nyugdíjakat, akkor az egy átlagos 135 ezer forintos ellátás esetén havi 3806 forint helyett 4622 forint többletet jelentene. Egész évre vetítve tehát 9788 forintot veszít egy átlagos ellátásban részesülő személy. A legkisebb nyugdíj esetén havi 172 (évi 2066 forintot), a legnagyobb, kétmilliós ellátásnál pedig 12 084 forintot (évi 145 008 forintot) bukik az érintett az alacsonyabb mértékű emelés miatt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version