fbpx
8.8 C
Kecskemét
2024. március 2., szombat

FRISS HÍREK

2019 volt Európa eddigi legmelegebb éve

- Advertisement -

A tavalyi volt Európa legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta, globálisan nézve pedig 2019 a második legmelegebb év volt 2016 után, ráadásul sorozatban már az ötödik különösen meleg év. A történelem legmelegebb évtizede zárult 2019-cel – közölte a Copernicus Climate Change Service (C3S) program, ami az EU-nak a Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja.

„2019 is szokatlanul meleg év volt: világviszonylatban a második legmelegebb volt, miközben több hónap hőmérsékletei is rekordot döntöttek”

– mondta Carlo Buontempo kutató.

Tavaly globálisan 0,6 Celsius-fokkal volt melegebb az 1981 és 2010 közötti időszak átlagánál. Ez alig néhány századfokkal maradt el a 2016-os szinttől, amikor 0,12 fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a különösen erős El Niño áramlat miatt.

A Föld hőmérséklete az elmúlt 5 évben 1,1-1,2 fokkal volt magasabb az iparosodás előtti koréhoz képest.

Tavaly az 1981-2010-es átlaghoz képest jóval melegebb volt Alaszkában és az Arktisz nagy területén. A statisztikák szerint szinte mindegyik földrész átlagon felüli módon meleg volt, főleg Kelet- és Dél-Európa, Dél-Afrika meg Ausztrália, ahol épp nagy kiterjedésű bozóttüzek tombolnak. 2019 decemberében Európában 3,2 fokkal volt melegebb, mint az 1981-2010-es periódusban.

Hasonló cikkünk:  Kérdés melyik pártcsaládba tudna a Fidesz beülni Brüsszelben

Európában a szakértők szerint egész évben átlagon felüli hőmérsékletek voltak jellemzőek. Bár az egyes évszakok átlaghőmérsékletei nem döntöttek rekordokat, az egész évet tekintve a legmelegebb kalendáriumi évet élte a kontinens, a 2019-es esztendőt hőmérséklet alapján 2014, 2015, majd 2018 követi a sorban.

Az értékelések szerint a klímakárosító szén-dioxid koncentrációja tovább növekedett a légkörben az elmúlt évben, az eddigi legmagasabb szintre jutott – közölte a C3S.

Az ENSZ tavaly közölte, hogy az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás mértékét évi 7,6 százalékkal kell csökkenteni 2030-ig, hogy a hőmérséklet emelkedését 1,5 fokban lehessen korlátozni.

2020 első hetében több, a klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófa sújtotta a világot, így a pusztító bozóttüzek Ausztráliában vagy a több tucat áldozatot szedő áradások Indonéziában. A kutatók szerint az ilyen katasztrófák egyre gyakoribbak és intenzívebbek lehetnek a hőmérséklet emelkedésével.

„Az elmúlt 5 év a legmelegebb feljegyzett évek voltak, az utóbbi évtized szintén a legmelegebb volt. Ezek megkérdőjelezhetetlen riasztójelzések” – mondta a Copernicus igazgatója, Jean-Noel Thepaut.

Magyarországon az 1901 óta vezetett mérések szerint a tavalyi volt a legmelegebb év. (MTI)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...