Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A 345 forintos euró simán benne van a pakliban

- Advertisement -

Nem múlt el hét az idén úgy, hogy ne állított volna fel újabb és újabb negatív rekordot a forint. Bár a lakossági devizahitelek évekkel ezelőtti forintosítása miatt a magánembereknek közvetlenül nem fáj a forint leértékelődése, ha csak épp nem utaznak külföldre, sokan, érthető okból, így is kitüntetett figyelemmel követik a forint vesszőfutását, ráadásul a devizahitelt felvevő cégeknek is számít az árfolyam.

A világon a forint az a valuta, amelyiknek a legalacsonyabb reálkamata van (a 0,9 százalékos jegybanki alapkamathoz, illetve a rövid lejáratú állampapírok 0 százalék körüli hozamához évi 3-4 százalék közötti infláció társul), ezért az majdhogynem természetes, normális az évente 2-3 százalékos leértékelődés – mondja Le Phuong Hai Thanh, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője.

Vagyis a 330 forintos, tavaly év végi euróárfolyamot alapul véve ebbe a képbe illeszkedne 7-10 forintos gyengülés – egy év alatt, és nem egy hónap alatt, ahogyan ez megtörtént.

Az euró ára hétfőn 338,7 forintot mutatott, ennél még soha nem volt gyengébb a forint, de kedden, a jegybank kamatdöntése után is megközelítette ezt az értéket.

Ilyen rövid idő alatt ekkora forintgyengülést a Magyar Nemzeti Bank még tolerál, a keddi kamatdöntésnél nem is változtattak a monetáris feltételeken. Több oka is van annak, hogy a hazai gazdaságpolitikai vezetésnek, benne a jegybankinak, nincs ellenére a forint kordában tartott gyengülése.

  • Az itt működő, multinacionális vállalatoknak fáj az évek óta zajló és alábbhagyni nem látszó, két számjegyű béremelkedés, ha azonban az euró a forinthoz képest 2-3 százalékot erősödik, akkor ennyit tompít a forint gyengülése az euróban mért bérköltség-növekedésen.
  • A magyar exportőröknek segít a moderált forintleértékelődés.
  • A jegybanknál így folyamatos nyereség tud képződni (az országba beáramló uniós források forintra váltásakor a hazai valuta gyengülése esetén nyer a jegybank).

A jegybanki alapkamat alacsonyan tartása pedig azért fontos a gazdaságpolitikai vezetésnek, mert a gazdasági növekedést így tudják viszonylag magas szinten tartani. Az olcsó hitel miatt a lakosság egyre több hitelt vesz fel, abból ingatlant és tartós fogyasztási cikkeket vásárol, a cégek pedig rendületlenül fejlesztenek, beruháznak.

Valahol 345 forintos euró környékén lehet a jegybank tűréshatára – becsüli Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Ha a nemzetközi helyzet fokozódna, mert például a koronavírus-fenyegetettség veszélyesebbé, kiterjedtebbé válna, akkor még e fölé a szint fölé is mehet az euró ára – ezt már a a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője teszi hozzá. De ez ideiglenes gyengülés lehet, heves mozgásoknál, pláne 350 forintot közelítő eurónál a jegybank nagy valószínűséggel beavatkozna, legalább retorika szintjén (a bankrendszerből a devizalikviditás szűkítésével legalább) – veszik biztosra a lapunknak nyilatkozó elemzők. A két véglet Németh szerint az, hogy jó időkben 328, erősen romló kilátások, gazdasági hangulat esetén azonban 345 fölé szúró euró is benne van a pakliban, de az év nagy részében 333-342 forint között ingadozó eurót tart valószínűnek a K&H Bank vezető elemzője.

Amíg az infláció a 3,5-4 százalékos sávban marad, a főbb inflációs mutatók is ebben a tartományban vannak, és hihetően el tudja mesélni a történetet a jegybank, hogy az infláció az év második felében visszafordul, csökkenni kezd, addig az MNB a kiváró állásponton maradhat. A nekünk és a Portfolio.hu-nak is nyilatkozó elemzők szerint a jegybank márciusig szinte biztosan nem mozdul, megvárja, hogy a kormány február közepére beharangozott újabb gazdaságvédelmi csomagja miből áll össze.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version