Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A lakosság tavaly több adót fizetett, mint valaha

- Advertisement -

A Népszava a Pénzügyminisztérium decemberi költségvetési jelentése alapján azt írja, a magyar gazdaság növekedése megközelítette az 5 százalékos ütemet, és több száz milliárd forintnyi terven felüli bevételre tett szert a költségvetés.

A II. Orbán-kormány 2010-es hatalomra kerülése után az új célkitűzés az lett, hogy a jövedelmekkel szemben a fogyasztást adóztassák, azóta a fogyasztási adóbevételek megnőttek, de a jövedelemtípusúak is, legalábbis a lakosságé, a cégek jövedelmeit terhelő adók reálértéken gyakorlatilag szinten maradtak, sőt egyes befizetéseik, például a társasági adóbevételek csökkentek is tíz év alatt.

A 2018-as 380 milliárd után 2019-ben a Pénzügyminisztérium szerint alig 303 milliárd forintnyi társasági adót fizettek be a cégek (jellemzően a magyarországi hazai nagyvállalatok és a multik).

A költségvetés társaságiadó-bevételei utoljára 2000-ben voltak alacsonyabbak, mint tavaly.

A befizetések főleg a társasági nyereségadó kulcsának visszavágása miatt csökkentek: 2010-ben 19 vagy 10 százalék volt az adó kulcsa az árbevételtől függően, ez 2017-től 9 százalékra csökkent.

A 77 milliárd forintos csökkenést a PM úgy magyarázta, hogy tavaly eltörölték a cégek decemberi adóelőleg-feltöltési kötelezettségét, így az adójukat csak idén, a mérleg készítése után, májusban kell az érintett cégeknek befizetniük. A PM szerint a magyar cégek idei társasági adólapja (várható nyeresége) 6823 milliárd forint lesz, ami tavaly 5600-6000 milliárd forint között lehetett, ebből a nyereségből szedett be az állam 303 milliárd forintot, azaz a teljes nyereség 5 százalékát.A társasági adó kulcsa valójában 9 százalék, de a számtalan kedvezmény után a tényleges adóteher 5 százalék körüli összegre csökken.

A Népszava szerint több szakértő is úgy látja, a társasági adó hatálya alá tartozó cégeknek ez az ország szinte adóparadicsom.

A három kisvállalati adóból (eva, kiva és kata) tavaly 272 milliárd forint folyt be, vagyis a kis cégek összesen közel annyi adót fizettek be, mint a nagyvállalatok.

Eközben a lakosság adóterhei nőttek: 2010-ben 1860 milliárd forint folyt be tőlük a kincstárba, 2014-ben pedig még kevesebb, 1753 milliárd.De 2018-ban már 2698 milliárd, a növekedés 2010 óta 45 százalékos.A lakossági befizetések a személyi jövedelemadóból, az illetékbefizetésekből és a gépjárműadóból jöttek. Az utóbbiból tavaly 50 milliárd folyt be, azaz érdemben nem változott, míg az illetékbevételek 10 év alatt 158 százalékkal nőttek, tavaly már 215 milliárdra rúgtak a lakásárak jelentős emelkedése miatt. Szja-ból tavaly 2424 milliárd folyt be, 37 százalékkal több, mint 2010-ben, főleg az utóbbi 3 év béremelései és kicsit a jövedelmek fehéredése miatt.

2010 és a 2019 között a fogyasztási típusú bevételek 92 százalékkal nőttek, tavaly már 6140 milliárd forintra. Az áfa-bevételek megduplázódásának több oka van: a gazdasági növekedés magával húzta a jövedelmeket, és így a lakosság fogyasztását is, és még az évtized elején több olyan áfa-bevételt fehérítő lépést tett a kormány (online kasszák, elektronikus árukövetés, online számlázás), amik nagyon kockázatossá tették az áfacsalást. (A NAV áfa-beszedési hatékonysága már közelíti az EU-s átlagot.)

A magas áfa-bevételekben az is közrejátszik, hogy a világon itt a legmagasabb a forgalmi adó a 27 százalékos fő kulcsával, bár egyre több minden kerül át kedvezményes forgalmiadó-körbe, így a áfa-terhelés 20 százalék körüli lehet.

(Népszava)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version