fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

A nemzetgazdasági átlag tízszeresét viszi haza havonta egy átlagos NBI-es focista

- Advertisement -

Átlagosan egy magyar focicsapat a 2018-as évben 5,3 millió eurót költött el fizetésekre, vagyis az akkori év végi árfolyamon számolva 1,7 milliárd forintot — írta meg az Mfor.hu az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott üzleti jelentéséből.

A 2018-as 16 százalékos növekedésnek köszönhetően az európai ligák rangsorában a 21. helyet szerezte meg Magyarország az előző évi 23. után. A lap felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt néhány év viszonylatában még szembetűnőbb a tendencia:

  • 2015-ben a ranglista 24. helyén szerepelt Magyarország,
  • az akkori 42 millió euró után 2018-ban már 64 milliót költött az élvonal fizetésekre,
  • az egy klubra vetített átlagos bérköltség 3,5 millió euróról 5,3-ra növekedett.

A kimutatott 16 százalékos növekedés az adóváltozások tükrében jelentősnek nevezhető, és arra enged következtetni, hogy a jogszabályi változások által elért megtakarításon felül is jócskán növekedtek a fizetések. 2017 szeptemberétől lépett életbe a fideszes Tiba István javaslata, miszerint a sportvállalkozás mentesüljön a sportoló bére után fizetendő ekho teljesítése alól. A lap szerint minden esély megvan arra, hogy a bérnövekedés üteme a 2019-es pénzügyi évben is hasonló mértékű legyen, így pedig jó eséllyel a magyar NBI bekerül az európai ligák top 20-as mezőnyébe.

Hasonló cikkünk:  A leggazdagabb magyarok 675 milliárd forintot mozgattak át vagyonkezelő alapítványokba

Az UEFA jelentése szerint 2018-ban tehát 16 százalékkal, 8 millió euróval 64 millióra, vagyis a 2018 végi 321 forintos árfolyamon számolva 20,5 milliárd forintra emelkedtek a bérkiadások az NBI-es kluboknál. Ebből egy átlagos magyar csapatra éves szinten 5,3 millió euró, azaz 1,7 milliárd forint jutott. Az UEFA adatai szerint egy átlagos magyar csapatnál a focisták bére éves szinten 1,3 milliárd forintot emésztett fel, vagyis havi 108 millió forintot.

A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es csapatok átlagos létszáma 33 fő volt, ami azt jelenti, hogy egy magyar focista az NBI-ben 2018-ban havi bruttó 3,3 millió forintért rúgta a bőrt. Ez az akkori nemzetgazdasági átlagkeresetnek kereken a tízszerese.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...