fbpx
2.1 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Áll a bál Kiskunfélegyházán

- Advertisement -
Kiskunfélegyházán 700 ember írt alá egy petíciót arról, hogy ne költöztessék el a lakóhelyükről a háziorvosi rendelőt. Hiába. Az íveket nem lehet beadni az önkormányzathoz, a sajtó pedig még bele sem tekinthet. A Fidesz olyan szigorú törvényekben korlátozza az aláírásgyűjtést, a helyi népszavazást, hogy ezzel gyakorlatilag ellehetetlenít minden lakossági kezdeményezést – még olyan ügyekben is, hogy hol rendeljen a háziorvos. A lakosság egy része tüntetne, utakat zárna le, városvezetést, kormányt váltana, a többség viszont nem tudja elképzelni, miért nem lehet ilyen konkrét ügyeket racionálisan megbeszélni az általuk elsöprő többséggel megválasztott városvezetéssel.

– Miért akarják innen elvinni az orvosi rendelőnket, amikor jól működik? Tíz évig küzdöttünk érte, hogy legyen Bankfaluban, helyben egészségügyi ellátás. Az akkori önkormányzat segítségével kiharcoltuk. Húsz éve működik, elégedett vele a lakosság, jól érzi magát a doktornő. Ha már van pénze a mostani önkormányzatnak, nem elvinni kellene tőlünk a háziorvosi rendelést, hanem kibővíteni egy gyermekorvosi rendelővel – mondja a kiskunfélegyházi lakossági fórumon Kerekes Pálné bankfalusi lakos.

A Veled a Városunkért Egyesület négy ellenzéki képviselője vezeti a fórumot, amelyet végül az MSZP belvárosi helyiségében tudtak megrendezni. A képviselők állítják, hogy ők meghívták a város vezetőit is. Persze, teszik hozzá, sohasem mennek azok el olyan helyre, ahol kellemetlen kérdésekkel kellene szembenézniük.

A közel háromezres lélekszámú Bankfalu a 30 ezer lakosú Kiskunfélegyháza egyik városrésze, a központtól 2,5–3 kilométerre, pár száz méterrel elkülönülve a várostól. A kilencvenes években robbanásszerű fejlődésnek indult, sokan építkeztek, kiköltöztek ide. Eleinte az alapvető szolgáltatások is hiányoztak. Az akkori városvezetés elismerte az igényeket, de a pénze kevés volt.

Hasonló cikkünk:  Ultramaratont teljesített a nyárlőrinci jegyespár (galériával)

Az orvosi rendelő mellé gyógyszertárat is szerettek volna az ott élők, meséli Dr. Papp Méri, a bankfalusi patika tulajdonosa. Gyógyszertárra azonban nem akartak engedélyt adni, mert a lakosság számához mérten volt már elég patika Félegyházán – csak éppen mindegyik messze Bankfalutól. A férjével felajánlották, hogy saját költségükön felépítik az ingatlant a rendelőnek és a gyógyszertárnak, ha ők nyithatnak ott patikát. Az önkormányzat ingyen telket adott, azzal a feltétellel, hogy ott hosszú távon működhet a háziorvosi rendelő, és az akkori polgármester kilobbizta a gyógyszertárnak az engedélyt. A bankfalusiak társadalmi munkával járultak hozzá, hogy mihamarabb legyen orvosuk és patikájuk.

Sem az orvos, sem az önkormányzat azóta sem fizet bérleti díjat, de még a fűtés és az elektromos áram költségét is a gyógyszerész állja.

Ám ez most már nem számít: február 1-jétől Dr. Balla Rozália háziorvosnak be kell költöznie rendelésével a város központjában álló, négyemeletes, 1,3 milliárd forintért felújított egészségházba. Ha meg onnan beteghez hívják, akkor autózhat ő is kilométereket, hogy kiérjen az eddigi rendelője mellett élő pácienshez.

 

Továbbiak a 24.hu beszámolójában!

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...