fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Átverték a rendőröket: kisebb béremelés, több költség

- Advertisement -

A megyei rendőr főkapitányságok munkatársait a napokban tájékoztatták, hogy februártól bérletet kell venniük a Volánbusz járataira, mert a szervezet nem tudott megállapodni a busztársasággal.
Átverték a rendőrségi dolgozókat: a vártnál kisebb béremelést kapnak és a többségnek megszüntetik a bérlettámogatását is. A megyei rendőr főkapitányságok munkatársait a napokban arról tájékoztatták, hogy februártól bérletet kell venniük a Volánbusz járataira, mert a szervezet nem tudott megállapodni a busztársasággal a korábbi szerződések megújításáról. A hét régiós közlekedési cég tavaly októberi összevonása előtt jól működött a rendszer: a rendőrség „átalánydíjat” fizetett a dolgozói távolsági bérletekért, aminek fejében az alkalmazottaknak csak a szolgálati igazolványt kellett felmutatniuk a felszálláskor. A jövőben viszont akár havi 30-40 ezer forintot is el kell költeniük a munkába járásra, amit a következő hónapban csak 86 százalékban térít meg a munkáltató. A budapesti civil rendőrségi hivatalnokok bérlettámogatása már januártól megszűnt, nekik ettől az évtől kezdve 9500 forinttal, a fővárosi felnőtt bérlet árával csökkent a bérük.

A rendőrség civil irodai munkatársai tavaly februárban a rendészeti igazgatási törvény hatálya alá kerültek, és megvonták tőlük azt a lehetőséget, hogy kollektív szerződést kössenek. Az előző megállapodás pedig – amelyben a bérlettámogatás is szerepelt – 2019. december végén lejárt. A vidéki nagyvárosokban olcsóbb a városon belüli közlekedés, de egy távolabbi kistelepülésről bejárni például a megyeszékhelyre, már jelentős kiadás lehet. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza szerint a munkatársaknak kompenzáció járna, de a kérésre eddig nem kaptak választ az Országos Rendőr Főkapitányságtól (ORFK).

A bérletekhez nyújtott eddigi segítség megszüntetése azért érinti különösen érzékenyen a rendőrségi alkalmazottakat, mert az ígéretek alapján sokkal nagyobb béremelésre számítottak, mint amit kaptak. Az egyenruhás állománynak alapbéremelés helyett csak 10 százalékos kiegészítő juttatást adott a kormány, ami csak az idén biztos, nincs arra garancia, hogy jövőre is megkapják – részletezte a kifogásokat Bárdos Judit. A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke hozzátette, hogy ismereteik szerint a kormány nem adott több pénzt az új pótlékra, az összeget a rendőrségnek kell kigazdálkodni, csakúgy, mint az igazgatási dolgozóknak meglebegtetett 5 százalékot. Ekkora emelést nem kap mindegyikük, mert minimum és maximum összegeket számoltak ki minden beosztásban, amit azonban csak a most kezdődő teljesítményértékelések alapján kapnak meg az emberek. Vagy nem.
A munka törvénykönyve hatálya alá tartozó dolgozók idén sem kaptak egyetlen fillér emelést sem.

Hasonló cikkünk:  Az egészségügyi államtitkárt nem hatották meg a lakossági panaszok az új ügyeleti rendszerrel kapcsolatban

Mindkét érdekvédő azt tapasztalja, hogy nem lesz megtartó ereje az év végén kizárólag az egyenruhásoknak adott egyszeri bruttó félmillió forintos jutalomnak. A rendőrök tudják, hogy csak a szájukat akarták befogni, de azt látják, hogy körülöttük egyre több az üres álláshely, nem javul, hanem romlik a helyzet. Nem hisznek abban az ígéretben sem, hogy majd három év múlva hathavi bért kapnak egyszerre. Azt mondják: adják nekik oda évente a kéthavi összeget. A hivatásosok február 5-én kapják meg az első megemelt fizetést, de már lázasan számolnak. A „Zsaruellátó” Facebook-oldalon például egy őrmester adta össze, hogy a 181 ezer forintos alapbére és a 38 500 forintos hivatásos pótlék után járó kiegészítő juttatás 22 ezer forint lesz bruttóban. Hazavihet 160 ezer forintot. „Tényleg azt gondolták, hogy ezzel megállítható lesz a leszerelési hullám – teszi fel a költői kérdést.

Az ORFK a Népszava cikkének megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseikre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...