fbpx
11.4 C
Kecskemét
2024. február 27., kedd

FRISS HÍREK

Létrejött Európa legnagyobb alacsony kibocsátású zónája

- Advertisement -

Barcelonában január 1-én bevezették Európa legnagyobb kiterjedésű tilalmi zónáját a szennyező autók számára: a ZBE (Zona de Baixes Emissions, vagyis alacsony kibocsátású zóna) szinte az egész város területét lefedi a maga 95 négyzetkilométerével, de a környező autópályák kivételével még a városhatárokon is túlnyúlik. A hasonló madridi kezdeményezésnél ez hússzor nagyobb területet jelent.

A rendelkezés értelmében a 2000 előtt gyártott benzines és a 2006-nál régebbi dízelautók, valamint a 2003-nál régebbi motorkerékpárok nem hajthatnak be a zónába munkanapokon 7 és 20 óra között. Akik ezt megszegik, 100 és 500 euró közötti büntetésre számíthatnak – az első három hónapban moratórium van érvényben, tehát ez idő alatt csak figyelmeztetést kapnak a szabályszegők.

Egy év halasztást kapnak a szabály betartása alól az autós és motoros futárok, valamint azok a régiautó-tulajdonosok is, akik igazolni tudják, hogy évi 8000 eurónál kevesebbet keresnek.

Janet Sanz, a mobilitásért felelős polgármester-helyettes elmondta, három éven belül 125 ezerrel szeretnék csökkenteni az autók számát Barcelonában, és azt remélik, hogy a zónában négy éven belül 20 százalékkal csökken a légszennyezés. Ha ezeket a célokat nem sikerül elérni, a városvezetés kész londoni mintára dugódíjat bevezetni az összes Barcelonába érkező járműre.

Hasonló cikkünk:  Hivatalos források szerint nem készít elő Magyarországgal szemben gazdasági szankciókat az EU

Egyéb akciókkal is segítenék a szennyezettség helyzetét a barcelonai vezetők: például azok, akik igazolják, hogy a tiltásban érintett autójukat bontóba küldték, három évig ingyenesen vehetik igénybe a városi tömegközlekedést és a környékbeli regionális közlekedési eszközöket – feltéve, ha ez idő alatt nem vásárolnak vagy bérelnek új autót.

Az intézkedést ellenzők szerint azonban a zóna kijelölése csak arra ösztönzi a lakosokat, hogy újabb autókat vegyenek, de Sanz ezt visszautasítja, mert szerinte a város kiváló tömegközlekedési rendszere vonzza majd az érintetteket. Ennek érdekében a tömegközlekedési bérletek árát is csökkentik 2020-tól kezdve, a havi bérlet 54 helyett már csak 40 euróba kerül.

A Madrid belvárosában 2018 novemberének végén életbe lépett alacsony kibocsátású zóna hatásai máris érzékelhetők: egy év alatt 48 százalékkal csökkent a területen mért nitrogén-dioxid-szint.

qubit.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...