fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Mínuszokkal búcsúzik a januári tél

- Advertisement -
Két front szalad át rajtunk a héten, majd egy hatalmas, stabil anticiklon a tél legunalmasabb időszakát produkálja. Csupán az a kérdés, hogy napos meleget, vagy ködös, zúzmarás hideget hoz-e.

Legutóbb karácsony előtt latolgattuk az „igazi tél” beköszöntének esélyeit Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársának segítségével. A modellszámítások alapján a sok bizonytalanság ellenére is úgy tűnt, január 7-10. környékén keményebb fagy és országos havazás érkezik.

Az időjárásunkat alakító számtalan tényező végül úgy állt össze, hogy a hónap közepére várt tél végül „hideg hiányában elmarad” – fogalmaz a 24.hu-nak a szakember. Hogy mi lesz helyette, az azon múlik, miként helyezkedik kontinensünk felett a hét második felére várt, tartósnak ígérkező hatalmas anticiklon. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy az előttünk álló időszak lesz a 2019/2020-as tél legeseménytelenebb része.

Nem látszik az igazi tél

Ami a részleteket illeti, a múlt hét végén érkezett hidegfront erős széllel vonult át hazánkon, hátterében tiszta, nyugodt, napos, és rendkívül hideg hajnalokat hozó idő köszöntött ránk hétfőtől. Hajnalban a fagyzugos völgyekben élők akár -12 fokot is mérhettek, kedd reggel -13, -14 fok lesz a leghidegebb szegletekben.

Hasonló cikkünk:  Semmit nem lehet tudni a Gondosóra program részleteiről, Hadházy Ákos az OLAF-hoz fordult

Napközben azonban a szikrázó napfény fagypont fölé melegíti a levegőt, hétfőn 0-4, kedden 0-6 fok körül alakulnak a maximumok. Szerdán aztán nyugatról gyenge melegfront éri el térségünket, enyhülnek az éjjeli fagyok, a nappali legmagasabb hőmérséklet alulról súrolja majd a 10 fokot. Január 9-10. környékén gyenge hidegfront érkezik:

A front nem hoz komoly lehűlést, egyelőre nem látszik mikor lesz, lesz-e idén »igazi téli« idő

– mondja a meteorológus.

Napos vagy ködös, de unalmas

Ezzel egy időben óriási, egész Európára kiterjedő anticiklon alakul ki, amelynek hatását a hidegfront pár nappal késlelteti, ám utána hosszasan meghatározza majd a kontinens és hazánk időjárását. Itthon minden azon múlik, az anticiklon melyik részén helyezkedünk el.

Ha a keletin, akkor jövő hét elejétől jó eséllyel beáll a ködös, zúzmarás, hűvös időt okozó hidegpárna, míg ha a nyugatin, akkor napsütéses, 10-15 fokos időre számíthatunk.

Akárhogy is alakul, az előttünk álló két hét hőmérséklet szempontjából melegebb lesz a januárban megszokottnál, és nemhogy hóra, de egyáltalán csapadékra sem igen kell számítani.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...