fbpx
8.8 C
Kecskemét
2024. március 2., szombat

FRISS HÍREK

Mínuszokkal búcsúzik a januári tél

- Advertisement -
Két front szalad át rajtunk a héten, majd egy hatalmas, stabil anticiklon a tél legunalmasabb időszakát produkálja. Csupán az a kérdés, hogy napos meleget, vagy ködös, zúzmarás hideget hoz-e.

Legutóbb karácsony előtt latolgattuk az „igazi tél” beköszöntének esélyeit Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársának segítségével. A modellszámítások alapján a sok bizonytalanság ellenére is úgy tűnt, január 7-10. környékén keményebb fagy és országos havazás érkezik.

Az időjárásunkat alakító számtalan tényező végül úgy állt össze, hogy a hónap közepére várt tél végül „hideg hiányában elmarad” – fogalmaz a 24.hu-nak a szakember. Hogy mi lesz helyette, az azon múlik, miként helyezkedik kontinensünk felett a hét második felére várt, tartósnak ígérkező hatalmas anticiklon. Az viszont bizonyosnak tűnik, hogy az előttünk álló időszak lesz a 2019/2020-as tél legeseménytelenebb része.

Nem látszik az igazi tél

Ami a részleteket illeti, a múlt hét végén érkezett hidegfront erős széllel vonult át hazánkon, hátterében tiszta, nyugodt, napos, és rendkívül hideg hajnalokat hozó idő köszöntött ránk hétfőtől. Hajnalban a fagyzugos völgyekben élők akár -12 fokot is mérhettek, kedd reggel -13, -14 fok lesz a leghidegebb szegletekben.

Hasonló cikkünk:  Eltörölhetik a kötelező kamarai tagdíjat?

Napközben azonban a szikrázó napfény fagypont fölé melegíti a levegőt, hétfőn 0-4, kedden 0-6 fok körül alakulnak a maximumok. Szerdán aztán nyugatról gyenge melegfront éri el térségünket, enyhülnek az éjjeli fagyok, a nappali legmagasabb hőmérséklet alulról súrolja majd a 10 fokot. Január 9-10. környékén gyenge hidegfront érkezik:

A front nem hoz komoly lehűlést, egyelőre nem látszik mikor lesz, lesz-e idén »igazi téli« idő

– mondja a meteorológus.

Napos vagy ködös, de unalmas

Ezzel egy időben óriási, egész Európára kiterjedő anticiklon alakul ki, amelynek hatását a hidegfront pár nappal késlelteti, ám utána hosszasan meghatározza majd a kontinens és hazánk időjárását. Itthon minden azon múlik, az anticiklon melyik részén helyezkedünk el.

Ha a keletin, akkor jövő hét elejétől jó eséllyel beáll a ködös, zúzmarás, hűvös időt okozó hidegpárna, míg ha a nyugatin, akkor napsütéses, 10-15 fokos időre számíthatunk.

Akárhogy is alakul, az előttünk álló két hét hőmérséklet szempontjából melegebb lesz a januárban megszokottnál, és nemhogy hóra, de egyáltalán csapadékra sem igen kell számítani.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...