885 ezer 19 és 35 év közötti fiatal még a szüleivel él

0
pixabay.com

A magyar demográfia és a fiatalok helyzetéről adott interjút a Növekedés.hu-nak Kamarás Ferenc a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikai főtanácsadója, aki szerint megközelítőleg 187,5 ezer gazdaságilag aktív édesanyát érintene, ha az szja-mentességet kiterjesztenék a háromgyermekes nőkre is.

Budapesten több mint 22 ezer foglalkoztatott 3 gyermekes édesanya él. Számuk kerületenként jelentősen eltér. A beszélgetésben szóba került, hogy elérhető-e a társadalom fenntartásához szükséges 2,1-es termékenységi arányszám. A teljes termékenységi arányszám (TTA) azt mutatja meg, hogy egy nő élete folyamán átlagosan mennyi gyermeknek ad életet. Kamarás szerint ennek a mutatónak az értéke 2018-ban megközelítőleg 1,49 volt.

Az egyik fő problémát az okozza, hogy a születésszámok nem emelkedtek a termékenységi mutatóval együtt. Itt jön be az a tényező a képbe, hogy a szülőképes korú nőknek a száma csökken. Vagyis egy potenciálisan kisebb számú női népességnek kellene több gyermeket vállalnia ahhoz, hogy ne fogyatkozzon a társadalom – mondta a szakértő hozzátéve: a termékenységi arányszámnak európai szinten is 2,1 főt kellene elérnie ahhoz, hogy ne fogyjon el a népesség. Jelenleg egy ország sem éri el ezt a szintet az Európai Unióban.

Keresztes  kiemelte: a 2016-os Mikrocenzus szerint  Magyarországon nagyságrendileg 1 millió 757 ezer házaspár van, míg 483 ezren élettársi kapcsolatban élnek. Ezzel egyidejűleg 1 millió 217 ezerre tehető az egyszemélyes háztartások száma.

A 2016-os adatok alapján 18 éves korig összesen 1 millió 727 ezer gyermek élt a szüleivel. A 19 és 25 év közötti korosztály esetében 528 ezer főre tehető ez az érték, amely a 26 és 30 éves korosztályban 226 ezer főre csökken. A 31 és 35 éves korú fiatalok közül pedig 131 ezren laknak még mindig a szüleikkel gyermekként.