fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

885 ezer 19 és 35 év közötti fiatal még a szüleivel él

- Advertisement -

A magyar demográfia és a fiatalok helyzetéről adott interjút a Növekedés.hu-nak Kamarás Ferenc a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikai főtanácsadója, aki szerint megközelítőleg 187,5 ezer gazdaságilag aktív édesanyát érintene, ha az szja-mentességet kiterjesztenék a háromgyermekes nőkre is.

Budapesten több mint 22 ezer foglalkoztatott 3 gyermekes édesanya él. Számuk kerületenként jelentősen eltér. A beszélgetésben szóba került, hogy elérhető-e a társadalom fenntartásához szükséges 2,1-es termékenységi arányszám. A teljes termékenységi arányszám (TTA) azt mutatja meg, hogy egy nő élete folyamán átlagosan mennyi gyermeknek ad életet. Kamarás szerint ennek a mutatónak az értéke 2018-ban megközelítőleg 1,49 volt.

Az egyik fő problémát az okozza, hogy a születésszámok nem emelkedtek a termékenységi mutatóval együtt. Itt jön be az a tényező a képbe, hogy a szülőképes korú nőknek a száma csökken. Vagyis egy potenciálisan kisebb számú női népességnek kellene több gyermeket vállalnia ahhoz, hogy ne fogyatkozzon a társadalom – mondta a szakértő hozzátéve: a termékenységi arányszámnak európai szinten is 2,1 főt kellene elérnie ahhoz, hogy ne fogyjon el a népesség. Jelenleg egy ország sem éri el ezt a szintet az Európai Unióban.

Hasonló cikkünk:  Értem- nem értem- de mégis értem: a Magyar Péter jelenség egy influenszer szemével

Keresztes  kiemelte: a 2016-os Mikrocenzus szerint  Magyarországon nagyságrendileg 1 millió 757 ezer házaspár van, míg 483 ezren élettársi kapcsolatban élnek. Ezzel egyidejűleg 1 millió 217 ezerre tehető az egyszemélyes háztartások száma.

A 2016-os adatok alapján 18 éves korig összesen 1 millió 727 ezer gyermek élt a szüleivel. A 19 és 25 év közötti korosztály esetében 528 ezer főre tehető ez az érték, amely a 26 és 30 éves korosztályban 226 ezer főre csökken. A 31 és 35 éves korú fiatalok közül pedig 131 ezren laknak még mindig a szüleikkel gyermekként.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...