Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az árusok szerint katasztrofális és siralmas a piac helyzete

- Advertisement -

Elkeseredettségükben levelet írt a kecskeméti piac igazgatójának az Üzlet és Asztalbérlők Közössége. Megszereztük a levelet, így a KecsUP piacra járó olvasói is (és mindneki más) megtudhatják, milyen gondokkal küzdenek az ott árusítók.

„Mi mint a piac üzlet- és asztalbérlői tájékoztatásul szeretnénk közölni Önnel a városi piac jelenlegi katasztrófális és siralmas helyzetét, ami az elmúlt egy évben drasztikusan és rohamosan leromlott, és ez a folyamat nem állt meg. Ez így veszélyezteti a piac bérlőinek megélhetését.”

Így kezdődik a levél, majd 7 pontban fejtik ki aggodalmukat. Végigmegyünk ezeken, összefoglalva a lényeget az aláírók gondolatai alapján.

  1. Gond van a parkolással. A levélírók szerint a mélygarázsban különböző szervezetek autói foglalják a helyet a vásárlóktól. A hétvégi parkolás „katasztrófa”, alig taláni helyet. Sokan inkább elhajtanak, és máshol, tehát nem a piaci árusoktól veszik meg, amit szeretnének.
  2. Nem elég szigorú a nyitva tartás ellenőrzése. A levél szerint a hivatalos nyitva tartás 6-14 óra között van, de több tulajdonos nem tartja be. Már idő előtt bezárnak, vagy ki sem nyitnak, szabadságon vannak, ahogy éppen gondolják. Pedig ezt a bérleti szerződés szabályozza. Az asztalon árulók között vannak, akik foglalják az asztalt, de nem árulnak, üresen vannak, elveszik másoktól a lehetőséget. Ezek mind elriasztják a vevőket, mert kiszámíthatatlanná teszik a piacot.
  3. A nyitva tartás vagy szigorú betartatása, vagy a nyitva tartási idő meghosszabbítása. Tehát összefügg az előző ponttal. Ugyanis hétköznap délelőttönként egyre kevesebben járnak a piacra a panaszosok szerint. Sokan a munka után pedig már hiába jönnek, akkor nincs nyitva a piac.  Aki tud előbb is jönni, de idő előtt bezárt üzletet talál, az úgy érezheti, hogy a piacon nem találta meg a számítását.  A levélírók azt szeretnék, hogy vagy legyen szigorúan betartatva a mostani nyitva tartás, vagy legyen olyan nap, amikor 14 óra után is nyitva lehet, aki szeretne.
  4. Idő előtt lekapcsolják a villanyt. Az árusok szerint a piacfelügyelők így jelzik a vásárlóknak, hogy záróra lesz. A levél szerint gyakori, hogy már 12 órakor nincs világítás, vagy kevesebb a fény. Többször szóltak emiatt, a válasz az volt, hogy spórolnak. Az aláírók szerint azonban sokat fizetnek az árusítási lehetőségért, így elvárják, hogy a hivatalos nyitva tartási időben végig legyen villany.
  5. Hideg, rideg a hangulat. A vevők semmiről nincsenek tájékoztatva. Nincs alkalomhoz illő díszítés, hangosbemondó, zene. A levél szerint nincsenek programok, amelyek vevőket csalogathatnának.
  6. Rendezetlen, szemetes a piac. Rekeszek szétdobálva, szemetest nem ürítik, bérlői mosdókban sokszor nincs papír, szappan. Fűtés nincs, saját maguk kontójára oldják meg. Kevés a piac előtti rakodóhely, füst és zsírszag terjeng a csarnokban. Nincs fórum, ahol meghallgatnák a problémákat.
  7. Bárki beléphet a nagybanira, ami elviszi a vásárlókat a városi piactól. A nagybani piac a viszonteladók kiszolgálására létesült, mégis lakossági mennyiséget is lehet vásárolni. Ezzel a városi piac forgalma csökken, mert sokan a nagybanira mennek. Nagyobb városokban ezt nem engedik – fogalmaznak.

Az árusok szerint, ha nem történik változás, bezárhat a piac

Azzal zárják a levelet, hogy ha kevesebben vásárolnak, akkor a bérlők előbb-utóbb visszamondják a szerződést. Ez pedig a piac bezárásához vezethet. Ezért a problémák azonnali kezelését kérik a piac vezetőségétől.

Kérdőívet küdött az igazgató, és egyeztetésre hívta az árusokat

A levél után Kolek Andrea igazgató egy kérdőívet küldött szét az árusoknak, amelyben lényegében a felvetett problémákra kérdeznek rá, és általában igen vagy nem a válaszlehetőség. Vannak azért kifejtős kérdések is. Egyben jelezte, hogy kedden (tehát ma) 13 órakor várja a panaszosokat, hogy megbeszéljék a felvetéseket.

A témára visszatérünk, és megkeressük az igazgatót is, mire jutottak az egyeztetésen. Addig is elküldtük kérdésünket, hogy egyetért-e a panaszokkal, és várható-e bármiben változás. Ha megjön a válasz, azt is közöljük.

 

- Advertisement -
Exit mobile version