Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egy előterjesztés alapján kulturális csúcsintézményt tolnának Demeter Szilárd alá

- Advertisement -

Ha a kormány rábólint, Demeter Szilárd vezetésével létrejöhet egy olyan csúcsintézmény, ami maga alá rendelne több, már létező intézményt, ösztöndíjat, ingatlant, valamint a Kultura.hu portált, írja egy kiszivárgott előterjesztés alapján az Index. A dokumentum szerint az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nem egy létező ingatlanba költözne, hanem saját épületet építenének neki, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig kiköltözne a Károlyi-palotából, és a továbbiakban egy helyen lenne az OSZK-val. A lap megkeresésére Demeter Szilárd azt mondta, látott ilyen előterjesztést, azt a kormány a múlt héten tárgyalta, és a részelemei kapcsán utóegyeztetést kért.

A lap értesülései szerint Anyanyelvi Kulturális Társulás és Művészeti Tehetséggondozó néven egy olyan szervezet jönne létre, amely „a könyvkultúra, az irodalom, valamint a magyar kortárs alkotóművészeti és könnyűzenei területen szolgálhat iránymutatással”. Az elnök pedig Demeter Szilárd lenne.

Ebben részt venne az Országos Széchényi Könyvtár, a PIM, a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ), a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és a Cseh Tamás Archívum Alapítvány.

A dokumentum szerint  a kormány elrendelte az OSZK kiköltöztetését a Budavári Palota F épületéből 2020 végéig, majd úgy döntött, megvizsgálják, alkalmas-e új hely gyanánt az egykori Mária Terézia laktanya épülete, de erről még nincs döntés.

De felvetődött az is, hogy az OSZK-t a Magyar Nyelv Háza részeként helyezzék el, Déli Városkapu – Diákváros projekt keretében, vagy annak területe közelében. Így új székhelyet kapna.

A lap megemlíti, hogy létrejönne a Digitális Bölcsészeti Központ is, aminek másfél milliárd forint lenne a 2020-as költségvetése, és többek között ingyenes közhasználatba adnák a jelenleg fizetős Arcanum digitális tudásbázist.

A tervek szerint a PIM több ingatlant is megkapna. Hozzá kerülne a Galyatetői alkotóház és a Balatonfüredi fordítóház, az állami tulajdonban lévő Óbudai Zichy-kastély, az állami tulajdonban lévő Kossuth Klub, valamint az állami tulajdonban lévő Andrássy Palota, ahová a Magyar Könnyűzenei Központ költözne be.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version