fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

A kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát is elvenné a kormány az MKKSZ szerint

A kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát is elvenné a kormány az MKKSZ – Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint egy új törvényjavaslattal, amikor a koronavírus-járvány idejére különleges hatalmat kapott.

A jogviszony átalakítása, így a kecskeméti közművelődés területén, a közgyűjteményeknél, levéltárakban dolgozók, illetve előadóművészek státuszát is érintené.

Az MKKSZ információi szerint a javaslat tartalmaz állami, illetve önkormányzati feladatelhatárolást is. Ami azzal a következménnyel is járhat, hogy csak bizonyos, az állam alá tartozó szolgáltatásokat fognak finanszírozni és önkormányzatiakat nem. Azoknak a dolgozóknak, akikre közalkalmazotti státuszokat elveszítve a Munka Törvénykönyve vonatkozik majd, nagy változásokkal kell majd számolniuk a munkáltató és a munkavállalói viszonyában. A szakszervezet arra készül, hogy ilyen esetben kollektív szerződéskötéssel segítenek majd – írja a merce.hu.

MKKSZ: ez a kormány „húsvéti ajándéka”

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a kormány „húsvéti ajándékának” nevezte a törvényjavaslatot. Fülöp Péter helyettes államtitkár a tervezet társadalmi vitájára 5 napot hagyott egy járványügyi krízishelyzetben, amikor érdemben nem tudnak tárgyalni, illetve szükség esetén demonstrálni, sztrájkolni sem az érintettek.

Hasonló cikkünk:  Devizakölcsönt tervez felvenni a kormány
Hasonló cikkünk:  Orbánék hatvanpusztai birtoka hetekig kitarthat majd elzárva a külvilágtól

A törvényjavaslat olyan időszakban jelent meg, amikor maximum véleményt tudnak nyilvánítani, az érdekegyeztetési folyamatot viszont nem tudják megkezdeni – fogalmazta meg demokratikus aggodalmait Boros Péterné.

 „Azt több csatornából hallottuk, hogy a kormány elkezdi majd a közalkalmazotti státusz felszámolását, ez a folyamat a szakképzési oktató stábbal kezdődött, itt pedig folytatódik. Mi lesz ezután? Felkészül a szociális ágazat?”- 
tette hozzá az MKKSZ elnöke.

Borosné arra is emlékeztet: a felhatalmazási törvényben kijelölt jogokat elviekben a kormány azért kapta, hogy a járvány elleni védekezésben ne legyen megkötve a kezük, viszont ehhez nem tartozik hozzá a munkajog átírása.

„Látható, hogy intézkedéseket is elkezdtek becsempészni, amilyenek egy demokratikusan működő országban kerülendőek lennének”

– jegyezte meg a szakszervezet elnöke.

 

Megbecsülésért és magasabb bérért tüntettek a kulturális dolgozók

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...