Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Hónapok óta áll a kórházhoz tervezett körforgalom és parkolóház. Miért is?

- Advertisement -
– Az eredeti tervek szerint csak lekanyarodó sáv lett volna a parkolóházba, végül a kórházi körforgalom mellett döntöttek, ami egyébként 15 éves terv.
– A beruházó szerint a kecskeméti önkormányzat kérte, hogy legyenek boltok a parkolóházban, amiről közös döntés született.
– A polgármester szerint „a beruházó döntött úgy, hogy megpróbálja a földszinti részt üzletekkel megtölteni”, mert parkolóházak önállóan sehol sem épülnek.

Visszanéztük, hogy ki mit mond a beruházásról és kérdeztünk is, bár ettől még egyelőre se körforgalom, se parkolóház, se bolt.

Nemcsak a Széchenyiváros, de a Hetényegyháza és Petőfiváros felé tartó vagy onnan bejövő autósok számára is azzal a jó hírrel indult a 2020-as év, hogy a gyorsabb haladás reményében körforgalom épül a Nyíri út – Akadémia körút – Csabay Géza körút kereszteződésében. A kivitelező, a Ver-Bau Parking Kft. január elején úgy nyilatkozott, hogy

a körforgalom építése február második felében kezdődik.

Február végén a beruházás tereprendezéssel és engedélyes fakivágással (amit pótolni kell) vette kezdetét, ami az ivóvíz- és elektromos vezetékek áthelyezésével folytatódott – számolt be a projekt hivatalos oldalán a beruházó a munkafázisokról még februárban. A kórházzal szemközti oldal gyalogosforgalmát ekkor átterelték az innenső oldalra, mert az egyébként már régen tönkrement járdát is felverték.

Majd márciusban a kivitelezést egyik-napról a másikra felfüggesztették, miután híre kelt, hogy a parkolóházba tervezett kereskedelmi intézmény nem kapott zöld utat a plázastop bizottságtól.

A gyalogos forgalmat átterelték a kórház oldalára / Fotó: kecsup.hu

Nem a koronavírus-járvány miatt nem épül a körforgalom

Mint ismert, a tervek szerint a megyei kórház oldalán, a Nyíri út parkoló területén 417 férőhelyes parkolóház építésébe kezdett a Ver-Bau Parking Kft. 3 milliárd forint értékben, amelynek földszintjén különböző kiskereskedelmi üzletek is létesülnének. Megközelítését a Nyíri út – Akadémia körút – Csabay Géza körút csomópontjának körforgalommá átalakításával biztosítanák, egy ötödik ág vezetne be a parkolóházhoz. A körforgalom 800 millió forintba kerül, amihez a kecskeméti önkormányzat 220 millió forinttal járul hozzá, amiről a közgyűlés február 13-án döntött.

Felfüggesztett munkálatok a parkolóház területén 2020. júliusban / Fotó: kecsup.hu

A koronavírus-járvány sok fejlesztést húzott keresztbe az elmúlt hónapokban, de erre a beruházásra kivételesen nem a világjárvány van negatív hatással. Ellenkezőleg. A karantén alatt ugyanis ezen az útszakaszon is minimálisra csökkent a forgalom, ami zökkenőmentesebbé tehette volna a körforgalom építését. Már csak azért is, mert naponta több mint 10 ezer gépjármű halad itt át, és átlagos forgalom idején is két pirosat végig kell állnia az autósoknak. Mindenesetre a hivatalos kommunikáció szerint az Orbán-kormány által hozott plázastop-törvény miatt állt meg az építkezés, de erről később.

Az eredeti tervekben a parkolóház földszintjén is parkolók lettek volna, de a kecskeméti önkormányzat kérésére belekerültek a kereskedelmi üzletek, amit a polgármester szerint nem is az önkormányzat kért

Dr. Homoki Tamás alpolgármester a februári közgyűlésen elmondta, hogy a Ver-Bau Parking Kft-vel, bevonva a város főépítészét közel egy éven át számos egyeztetés történt. Egyrészt arról, hogy a parkolóház milyen módon valósuljon meg, másrészt magáról a körforgalomról. Az alpolgármester azt is leszögezte a parkolóházba tervezett kereskedelmi szolgáltatás kapcsán, hogy

szó sincs bevásárlóközpontról

ugyanis a parkolóház aljában összesen három üzletet terveznek, egy élelmiszerüzletet, egy drogériát és egy háztartási diszkontláncot, amik kiszolgálását 32 parkoló biztosítaná, a további 385 hely maradna a kórházi látogatóknak.

A tervezett parkolóház látványterve / Fotó: VER-BAU Parking Kft.

A beruházó ügyvezetője, Weninger Richárd januárban arról beszélt a Hírös Gazdaság magazinban, hogy a parkolóház építésénél a súlyos parkolóhiányon túl a kecskeméti önkormányzat azt jelezte feléjük, hogy a Széchenyivárosnak ezen a részén az elvártnál kevesebb a jó minőségű, a lakossági igényeket magas szinten kiszolgáló üzlet. Weninger Richárd úgy nyilatkozott, hogy

az eredeti tervekben a földszinten is parkolók lettek volna, de az önkormányzat kifejezett kérésére megvizsgáljuk a kiskereskedelmi üzletek betelepítését.

A problémák akkor kezdődhettek, amikor az új tervek nem kapták meg a plázastop-törvény alóli felmentést. A jogszabály szerint ugyanis a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi építmények szakhatósági eljárás keretében kaphatnak építési engedélyt. A hatóság viszont nem járult ahhoz hozzá, hogy – a szóbeszéd szerint – egy multinacionális kiskereskedelmi lánc nyisson boltot a Domb Áruház, valamint az Akadémia körúti Univer üzletek közelében. Közismert tény, hogy a kiskereskedelmi üzletek piacát a multinacionális hálózatok uralják Magyarországon.

A polgármester szerint „a beruházó döntött úgy, hogy megpróbálja a földszinti részt üzletekkel megtölteni”

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester július elején a KTV KÖZÉLET című műsorában a beruházóval ellentétben egy teljesen más képet festett fel arról, hogy ki kérte a parkolóház földszintjének boltokkal való ellátását. A polgármester így fogalmazott:

parkolóházak önállóan sehol nem épülnek, annak valami rentábilis lábának muszáj, hogy legyen. Ezért a beruházó úgy döntött, hogy megpróbálja a földszinti részt üzletekkel megtölteni. Ami szolgáltatás szempontjából azért jó, mert forgalomvonzó hatása van a Széchenyivárosban. Ezért azonban az eredeti tervhez képest változást történt, ami az volt, hogy csak egy lekanyarodó sávot alakítanak ki. Mivel azonban ennek a csomópontnak nagyon nagy az áteresztőképessége, született meg a döntés egy körforgalom létesítésére.

 

A parkolóház építési területe 2020. júliusban / Fotó: kecsup.hu

Hogy az Orbán-kormány által hozott plázastop-törvényen fennakadt a projekt, arról ezt mondta a polgármester:

az üzlethelyiségek engedélyezésénél bérlőváltás történt. Az új bérlővel, akivel a parkolóházat építő vállalkozó pályázott, nem felelt meg a szakhatósági eljárásoknak.

Majd hozzátette, hogy

a beruházó azon dolgozik, hogy megtalálja az új bérlőt.

A kórházi parkolóház építésével egyidőben fog megkezdődni a körforgalom építése is, de azt még nem tudni, hogy mikor

A felfüggesztett beruházás kapcsán több kérdéssel fordultunk a kivitelezőhöz, többek között arra vagyunk kíváncsiak, hogy mikor folytatódik a körforgalom építése, rentábilis lehet-e önmagában a parkolóház, és ki volt a kezdeményező a parkolóház földszintjének üzletekkel való kialakításakor. Szerkesztőségünknek a Ver-Bau Parking Kft. a következő választ küldte:

A bérlő kiléte üzleti titok

„A kórházi parkolóház rentabilitásával, lehetséges bérlőivel kapcsolatos mindennemű tény, információ, adat az üzleti titok hatálya alá esik.”

Közös egyetértésben döntöttek a földszinti üzletek kialakításáról

„Ezért is döntöttünk úgy – egyetértésben az önkormányzattal – hogy a parkolóház földszintjét üzletek számára alakítjuk ki. Hosszú tervezési, előkészítési fázist követően cégünk a kivitelezés megkezdéséhez szükséges valamennyi engedélyt és a nyolc szakhatósági hozzájárulásból hetet megszerzett, egyedül a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal jóváhagyására várunk.”

2005 óta tervezik a Nyíri út – Akadémia körúti körforgalmat

„A Közlekedéstudományi Intézet 2005-ös – a közgyűlés által is elfogadott – tanulmánya emelte ki először, hogy az itt áthaladó forgalom olyan mértékű, aminek a kezelését a lámpás kereszteződés nem tudja dinamikusan kezelni. A 15 éves tanulmány óta ugrásszerűen emelkedett a gépjárművek száma és Hetényegyháza lakosságszáma, ami további nyomást jelentett a megoldás irányába.”

Épül, de nem tudni, hogy pontosan mikor

„Miután a két munkaterület organizációs szempontból is szorosan összefügg, így a kórházi parkolóház építésével egyidőben fog megkezdődni a körforgalom építése is.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version