Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését Kecskemét környékén is

- Advertisement -

Június elején írtuk meg a kecsUP-on, hogy Kerekegyházán, Lajosmizsén és a Szarkásban több mint 200 ezer baromfi leölését rendelték el a madárinfluenza-járvány miatt. A NÉBIH által készített térképen egy hónapja az volt látható, hogy a Kiskunmajsa és Kishunhalas körzetéből kiinduló vírus elérte a Kecskemét környéki baromfitartó telepeket is.

Sikerült megállítani a madárinfluenza terjedését

Július 10-től a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az intézkedéssel párhuzamosan – szigorú hatósági kontroll mellett – megkezdődhet az érintett telepek újratelepítése is.

Március végén előbb Bács-Kiskun, majd Csongrád-Csanád, áprilisban pedig Békés megyében is igazolta a madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét a Nébih laboratóriuma. Új eset június 5-e óta nem fordult elő Magyarországon.

A járványügyi helyzet alapján az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást, azonban a zártan etetés és itatás a jövőben is kötelező. Fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket is, ezzel minimalizálva annak kockázatát, hogy a madárinfluenza betegség újból megjelenjen hazánkban.

 

Tömegesen földelték el a döglött kacsákat Kiskunmajsán, amit a jogszabály megtilt

- Advertisement -
Exit mobile version