Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Madárinfluenza: 200 ezernél is több baromfit öltek le Kerekegyházán és Lajosmizsén

- Advertisement -

2020-ban Kerekegyházán ezidáig összesen 160.910 darab baromfi leölését rendelték el a madárinfluenza-járvány miatt. Lajosmizsén a leölt baromfik száma 56.337, míg Kecskemét Szarkás településrészén 3.500. Az állati tetemek elszállításáról és ártalmatlanításáról minden esetben az ATEV Zrt. gondoskodott – tudtuk meg a NÉBIH-től.

Térképen a madárinfluenza terjedése 

A NÉBIH által készített térképen jól látható, hogy a Kiskunmajsa és Kishunhalas körzetéből kiinduló vírus elérte a Kecskemét környéki baromfitartó telepeket is.

Madárinfluenza Kecskemét környékén / interkatív térképet készítette a NÉBIH

A madárinfluenza április végén ütötte fel a fejét Kerekegyházán, ahol korábban még nem volt erre példa. Május közepéig 25-30 ezer szárnyast öltek le, ami mára meghaladja az akkori ötszörös mennyiséget. A kerekegyháziak számára fontos megélhetési forrást jelent a baromfitenyésztés és a tojás feldolgozása, ezért a vírus komoly károkat okoz.

Hogyan terjed a madárinfluenza?

Vadmadár, rágcsáló, takarmányszállítás, gondozók, de akár levegő és szállópor útján is terjedhet a vírus. A szabályok betartása mellett rendkívül fontos azonban, hogy milyen körülmények között tartják az állatokat, van-e megfelelő fertőtlenítés, van-e zárt takarmánytároló.

Kerekegyházán döntően zárt és ketreces rendszerben tartják a baromfikat. A víziszárnyasok, amik tartása jellemzőbb Kiskunmajsa és Kiskunhalas környékére, sokkal körülményesebb. Látni ott olyan fóliavázas és almos istállókat, amelyek teljesen védtelenek a vadmadaraktól.

A madárinfluenza márciusban jelent meg Kiskunmajsa és környékén, ahol azóta 3 milliónál is több szárnyast öltek le. Az állati hullák egy részét elszállítottak megsemmisítésre az erre kijelölt speciális telephelyekre, egy részüket pedig az EU-s jogszabályok ellenére, egy miniszteri rendeletre hivatkozva földeltek el, amint az történt Kiskunmajsán.

 

Tömegesen földelték el a döglött kacsákat Kiskunmajsán, amit a jogszabály megtilt

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version