fbpx

FRISS HÍREK

„Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”

- Advertisement -
Sokan korrupciót emlegetnek Szijjártó jachtos nyaralása után. Hiszen a nyilvánosan elérhető adatok alapján kb 40 millió forintba került az a nyaralóhely, ahol családjával egy hetet eltöltött. És ez a nyaralóhely épp egy olyan ember tulajdonában van, aki a pénze nagyon nagy részét állami közbeszerzéseken szerezte, a jelenlegi kormányzat működése közben.

Korrupció?

A korrupció definíciója a wikipédia szerint: „A korrupció (a latin corruptĭo, romlás, rontás szóból) olyan törvénybe vagy közerkölcsbe ütköző cselekedet, amely során valaki pénzért vagy más juttatásért vagy juttatásra való kilátásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat.”

A fentiek alapján ha itt korrupcióról van szó, akkor Szijjártó Péter pénzért vagy más juttatásért (nyaralás) jogosulatlan előnyhöz juttatta Szíjj Lászlót. Márpedig egyvalamiben biztosak lehetünk a NER-ben: nem Magyarország külügyminisztere az, aki a magyar közbeszerzések ügyében döntő szóval bírna.

Fordítsuk meg kicsit a sorrendet

Tegyük fel, hogy egy jól menő, több ezer milliárdos árbevételű cégnél dolgozunk mi páran. Egyikünk miniszterelnök vezérigazgató, másikunk miniszter beszerzési vezető, a harmadikunk meg legyen mondjuk a külügyminiszter külső kapcsolatokért felelős stratégiai igazgató és vagyunk még páran miniszterek középvezetők.

Mi sajnos nem vagyunk tulajdonosai a vállalatnak, mégis szeretnénk a fizetésünkön felül is részesülni a cég által megtermelt nyereségből bevételből, hogy ne minden a tulajdonosoknak jusson.

Hasonló cikkünk:  Orbán Balázs bóknak tartja Andrew Tate nőgyűlölő influenszer dicséretét

Például jó lenne egy nyaralóhajó valahol az Adrián. Így aztán megkeressük egyik beszállítónkat, hogy szeretnénk a továbbiakban is vele dolgozni, sőt, szeretnénk ha szélesebb termékkört tudna nekünk beszállítani. Eddig csak vaslapátot szállított nekünk, most már kérnénk tőle informatikát, szoftvert, óriásplakátot, atomreaktort, vasutat, közvilágítást, mindent. Ezekre természetesen tendereket fogunk kiírni, és természetesen segítünk, hogy ő nyerjen, az se baj, ha kicsit drágább, mint a korábbi beszállítók.

Cserébe csak annyit kérünk, hogy az így megtermelt extra profitból vegyen egy jachtot az Adrián. Néha ő is használhatja, de azért legyen vele tisztában, hogy ez a vezérigazgatónk hajója és ő osztja be, hogy mikor ki nyaralhat a hajón. El fog ide engedni lojális osztályvezetőket, korrumpálható külsős partnereket és akár egy külső kapcsolatokért felelős felsővezetőt is.

Ha esetleg a tulajdonos megkérdezi, hogy miért nyaralt Peti azon az adriai hajón, akkor pedig csak annyit kell válaszolni: a nyaralás magánügy, semmi köze a céges dolgaimhoz.

És akkor mégis mi ez amit csinálnak?

Ezt már a magyar ügyészségnek kellene kinyomoznia. Ha tippelnünk kéne, hogy a hanyatló nyugaton minek neveznénk ezt, akkor talán a hűtlen kezelést mondanánk.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...