fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Várhatóan közös ellenzéki jelölt lesz 2022-ben mind a 106 körzetben

- Advertisement -

Az ellenzéki pártok „meghallva a választóik akaratát, a mai napon megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésre.

Már az első találkozón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították azon szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében.

A pártelnökök megállapodtak abban, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.”

A tárgyalásokon Márki-Zay Péter mozgalma (MMM), a Liberálisok és a Kutyapárt nem vettek részt.

Előválasztás vagy központi döntés?

A közlemény egyelőre elnagyolt, semmilyen konkrét részlettel nem foglalkozik. Jelen helyzetben valószínűleg még nem kezdődött meg az iszapbirkózás, ezt a következő hónapokra hagyják a résztvevők.

Ami viszont már most komoly vita forrása és a közlemény egy fél mondatából kiderül, hogy már téma is volt az egyeztetésen, az az előválasztás intézménye. Korábban nem volt gyakorlat a magyar politikában, hogy bármelyik politikai oldal egy előválasztással döntötte volna el, hogy jelöltjeik közül ki legyen az az egy aki a rajtvonalhoz áll. A Fidesz-KDNP szövetségben erről már évek óta személyesen Orbán Viktor dönt, még csak a helyi párttagok véleményét se veszik figyelembe. Az ellenzéki oldalon vagy nem sikerült megállapodni közös jelöltben, vagy tárgyalásos alapon döntötték el, hogy hol kik legyenek a jelöltek. Így történt ez tavaly például Kecskeméten is, ahol a Szövetség a Hírös Városért Egyesület hosszas tárgyalások folyamán jelölte ki az önkormányzati választásokra jelöltjeit úgy, hogy minden körzetben csak egy párt embere állt szemben a Fidesz-KDNP jelöltjével. (Néhány körzetben természetesen független indulók is megjelentek.)

Hasonló cikkünk:  A kormánypárti média tavaly is sorra bukta a sajtópereket

2019-ben előválasztásokat tartottak az ellenzéki pártok Budapesten

A nagy kérdése a tárgyalásoknak az, hogy a költséges, időigényes és bonyolult, ugyanakkor a kampányidőszakot elnyújtó, nagyobb láthatóságot és demokratikus hátteret biztosító előválasztási rendszerre bízzák e a pártok a jelöltek kiválasztását, vagy ismét a tárgyalóasztaloknál döntik el, hogy ki induljon az egyes körzetekben. Tudomásunk szerint felmerült egy kevert rendszer kidolgozása is, hogy a valószínűleg vesztes körzeteket előre szétosztják a pártok között és a többi körzetben tartanak csak előválasztásokat.

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...