fbpx

FRISS HÍREK

7 kevésbé ismert tény a fociról

- Advertisement -

A futball hosszú ideje hatalmas népszerűségnek örvend, és szerte a világon milliók kísérik figyelemmel a kedvenc csapataik mérkőzéseit a különféle bajnokságok során. A foci tehát egy jól ismert játék, amelyről sok információ érhető el. Mégis vannak azonban olyan tények, amelyek kevésbé ismertek még akkor is, ha esetleg alapjaiban határozták meg a sportág történetét.

Természetesen ahhoz, hogy néhány igazán jó fogadási stratégia valóban használható legyen fontosabb az, hogy a játékosokkal, mérkőzésekkel, vagy éppen a csapatokkal kapcsolatos híreket és statisztikákat ismerjük meg. Azonban vannak olyan izgalmas tények, amelyek érdekességként szolgálthatnak, és segíthetnek jobban megismerni a focit. Már csak azért is, mivel nem vélteltenül számít a futball az egyik legnépszerűbb sportágnak a világon.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) 2001-es felmérése szerint a világon mintegy 24 millió ember rendszeresen játszott futball. Ez a világ teljes akkor népességének a közel 4 százalékát jelentette. És bár ez a felmérés viszonylag hosszú idővel ezelőtt készül, nehéz azt elképzelni, hogy az eltelt évek alatt túl nagy lemorzsolódás lett volna. De nézzük is meg azt, hogy milyen izgalmas tudnivalókat érdemes megismerni a futballról.

Kínában találták fel, de számos fontos mérföldköve miatt Angliához is köthető

A futball egy rendkívül hosszú múltra visszatekintő sportág, amiről már bizonyára sokan hallottak. Azt azonban bizonyára kevesen tudják, hogy mennyire régi sportról van is szó. annak olyan kutatások, amelyek szerint a futballt i.e. 476 körül találták fel. A származási országa pedig sokak nem kis meglepetésére Kína volt. Ekkoriban a futball ősének tartott játékot Cuju néven játszották. A későbbiekben más országokban is találtak jeleket arra, hogy hasonló sportok voltak ismertek. Ezek közé tartozik az ókori Görögország, a maja Birodalom, de Anglia is megemlíthető a futball elődjének otthont adó országok között. Sőt, ez utóbbi ország nagy szerepet játszott a jelenkori foci történetében is. Olyannyira, hogy az első hivatalos nemzetközi labdarúgó mérkőzésre is itt került sor, egészen pontosan Hamilton Crescentben. Az 1872 november 30-án megrendezésre került mérkőzésen Anglia és Skócia csapata játszott egymás ellen. Az azóta eltelt hosszú évek alatt pedig ez a két csapat már több mint száz alkalommal találkozott valamilyen nemzetközi mérkőzés keretében. Szintén Angliához köthető még egy fontos mérföldkő, mégpedig az első futball klub megalapítása. Az legrégebbi klub ugyanis a Sheffield Football, amelyet 1857-en alapítottak meg.

A világ legnagyobb nézettségű sportversenye

Egy sportágban mindig a nagy nemzetközi versenyek számíthatnak a legnagyobb nézettségre. Természetesen ez alól a foci sem kivétel. Sőt a futball világbajnokság minden sportot felülmúl. Jó példa erre a 2018-as VB, amelyet világszerte mintegy 3,5 milliárd ember követetett. Ez pedig a világ teljes népességének közel a felét jelenti. Ez az adat azonban csak a TV- illetve az online közvetítések nézőit jelenti, nem tartalmazza azokat, akik valamilyen nyilvános helyen követték a világbajnokság mérkőzéseit.

Hasonló cikkünk:  A kormány lehetővé tenné, hogy az igazságügyi miniszter belenézhessen a belső ügyészségi ügyiratokba

A leginkább népszerű döntő

Természetesen ez a mérföldkő is a világbajnokságokhoz kötődik, és bizonyára senki nem lepődik meg azon, hogy ez is a 2018-as VB-n történt. Ebben a fináléban a francia és a horvát csapatok küzdöttek meg, amelyet az adatok szerint 1,12 milliárd ember követett a televízióban, vagy éppen online.

Mindössze nyolc ország nyert eddig világbajnokságot

A világbajnokságot 1980 óta négyévente megrendezik. Ezidáig mégis összesen nyolc olyan ország volt, amely győzedelmeskedni tudott a világ legnagyobb futball tornáján. Az első VB óta Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Brazília, Argentína, Anglia és Uruguay vihette haza a serleget. A legsikeresebb válogatottnak pedig a brazil csapat bizonyult, amely eddig összesen 5 alkalommal nyerte meg a VB-t.

A leggyorsabb gól a labdarúgásban

Egy futball mérkőzés akkor a leginkább izgalmas, ha már az első félidő elején gól születik. Az azonban ritkán történik meg, hogy valaki szinte azonnal betalál a hálóba. Ez történt azonban 1998. december 26-án, egy nappal karácsony után, amikor Ricardo Olivera történelmet írt azzal, hogy mindössze 2,8 másodperc alatt szerzett gólt. Hogy ezt perspektívába helyezzük, egy normális ember 3 másodperc alatt 7,5 szót tud mondani. Olivia ezzel megdöntötte Colin Cowperthwaite angol labdarúgó rekordját, aki 1979-ben a Kettering ellen mindössze 3,5 másodperc alatt lőtt gólt.

Egy labdarúgó által megtett átlagos távolság

A labdarúgás a világ egyik legmegterhelőbb játéka. Egy labdarúgó átlagosan 11,2 km-t tesz meg, és mindez ráadásul úgy, hogy egy mérkőzés általában 90 percig tart, mindössze 15 perces félidei szünettel. Egy teniszező ezzel szemben 4,8 km-t tesz meg meccsenként, egy krikettjátékos mintegy 13,6 km-t. Egy kosárlabdázó pedig körülbelül 4,1 km-t tesz meg egy mérkőzésen.

A labda mérete nem változott

Ha egy játék olyan régi, mint a futball, akkor az azzal kapcsolatos dolgok hajlamosak változni. Kevesen tudják azonban, hogy a labda mérete 120 éve pontosan ugyanaz maradt. A futball labda alakja és mérete nem változott, még mindig 28 hüvelyk, azaz körülbelül 71 cm a kerülete.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...