Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Az önképzéstől várják helyzetük javulását a civil szervezetek

- Advertisement -

Új, a civil szervezetek fejlesztését támogató projektet jelentett be 2020. szeptember 22-én az Ökotárs Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért.

Romló helyzet

A magyar kormány 2013 óta folyamatosan gátolja a civil szervezetek tevékenységét. A megbélyegző jogszabályok, a bürokratikus előírások sokasága, a párbeszédre való képtelenség és álcivil kormánypárti politikai szervezetek (mint amilyen CÖF vagy az Alapjogokért Központ) gyártása és médiabeli futtatása mellett a legfontosabb korlát az anyagi forrásoktól való megfosztás, azaz a pénzcsapok elzárása.

Nem csak Magyarországon fokozódik az állami befolyásszerzés: Kelet- és Közép-Európa más országaiban hasonló, növekvő politikai elnyomásról tanúskodó jelenségek figyelhetők meg.

Egy halom pénz vár a magyarokra – hiába

Izland, Liechtenstein és Norvégia az EU kereskedelmi kedvezményeinek igénybevétele fejében hasonló támogatások nyújtását vállalta a felzárkózó országok számára, mint maga az EU. Ez lett a röviden Norvég Alapnak nevezett pénzügyi alap, amely keretében 70 milliárd forintot kaphatna Magyarország 2014–2021 között, aminek 10%-át a civil szervezetek kaphatnák.

Az Orbán-kormány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy beleszólhasson, melyik civil szervezet mennyi pénzt kaphasson, az izlandi, liechtensteini és norvég partnerek az ilyenfajta politikai kontrollt elutasítják és megbízható civil szervezetekre bíznák a támogatások szétosztásának feladatát.

A vita miatt félő, hogy végül nem jutnak egyáltalán forrásokhoz a magyar szervezetek, a kormány pedig már ezzel is elégedett lesz.

Pótmegoldás

Izland, Liechtenstein és Norvégia nem akarja kijátszani a magyar törvényeket – mivel ők nem magyarok –, ezért egy kiegészítő támogatás nyújtásáról döntöttek.

Az Ökotárs Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért által vezetett „Miénk a civil tér” nevű projekt keretében összesen 1,8 millió eurót (kb. 650 millió forintot) szánnak hét kelet- és közép-európai ország (Bulgária, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia) civil szervezeteinek.  A támogatás három év alatt hívható le.

A projekt célja:

  • A civil szervezetek kapacitásának növelése és társadalmi bázisának kiterjesztése a térségben
  • A szervezetek közötti határon átnyúló és regionális kapcsolatainak fejlesztése
  • A közép-európai civilek brüsszeli láthatóságnak erősítése, egységes európai civil politikai alapjainak kidolgozása egységes európai civil politika alapjainak kidolgozása

A fenti célokat a következő eszközökkel szeretnék elérni:

  • Csoportos képzések, műhelyek, mentori támogatás – főleg vidéken
  • Határon átnyúló találkozók szervezése több ország civiljei számára
  • Nemzetközi konferenciák szervezése, különféle szakmai anyagok készítése

Nem valami sok, de indulásnak jó

A reménybeli 7000 millió helyett így csak kb. 90 millió forintot kaphatnak a magyar civilek a három nem-EU-tag partnerországtól. Ez az összeg két nagyságrenddel kisebb, ráadásul nem a civil szervezetek alapvető céljainak, elképzeléseinek megvalósítására, hanem csak az általában vett kapcsolatépítésre és intézményfejlesztésre fordítható.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version