Koronavírus: Mi történik Lakiteleken?

- Advertisement -

A múlt héten derítettük ki, hogy Lakitelek polgármestere, Madari Róbert koronavírusos. Bár érdeklődő telefonunkban ezt nem erősítette meg, csupán egy közleményt ígért. Közben azonban a település jegyzőjétől megtudtuk: valóban beteg a polgármester, és ezért már pár napja nem is jár be a hivatalba. Valamint ekkor tudtuk meg, hogy a hivatali dolgozókat karanténba küldték, ahol home officeban dolgoznak. De például a jegyző otthonról nem tudta megnézni nekünk, milyen hivatalos programokon vett részt a polgármester előtte, kikkel találkozhatott. Ezért akkor (és azóta sem) nem tudta teljesíteni közérdekű adatigénylésünket. Leveléből azonban úgy vettük ki, hogy amint erre lehetősége van, megteszi. Csakhogy ilyen esetekben az idő nagy úr, hetekkel később senkit nem érdekel már, hogy találkozhatott-e a beteg polgármesterrel, vagyis érdemes-e karanténba vonulnia, esetleg teszteltetnie magát. Ezért volt fontos információ ez a múlt héten. A múlt héten jelezte a képviselőtestület is, hogy ők is karanténban vannak.

Most hétfőn azt közölte Lakitelek hivatalos Facebook oldala, hogy újabb 47 fő került karanténba. Kedden meg azt, hogy megint újabb 14 fő. Ez így két nap alatt 61 fő.

Ezért levélben fordultunk a települést most irányító alpolgármesterhez, hogy mi történik Lakiteleken. Levelezésünket közöljük. A tegnap elküldött kérdéseket zöld színnel, a válaszokat kékkel jelezzük.

Tisztelt Jegyző Asszony!
Tisztel Alpolgármester Úr!

A tárgyilagos tájékoztatás érdekében, kérem, segítsék válaszukkal szerkesztőségünk munkáját!

A múlt héten arról számoltunk be, hogy polgármester úr pozitív COVID-tesztje okán karanténban van. Múlt héten karanténba kerültek a hivatali dolgozók és a képviselőtestület saját Facebook oldalán jelentette be, hogy ők is karanténban vannak. Ez volt tehát a múlt hét.
Hétfőn azt közölte a település Facebook oldala, hogy ekkor újabb (feltételezzük a híradások és az Önök nekünk adott nyilatkozatai alapján, hogy a múlt hetiekhez képest) 47 fő került karanténba. Ma pedig azt közölték, hogy most újabb 14 fő. 

És akkor a levélből kivett kérdések és utánuk a válaszok.

Hány fő került karanténba a hivatali dolgozókat és a testületet tekintve összesen a múlt héten?

– Az összes, a hivatalban dolgozó munkatárs karanténba került, 1 főt kivéve. Ugyanez a helyzet a testületi tagoknál is, 1 fő kivételével (alpolgármester) karanténba kerültek. Kérem, azt is írja le, a munkatársak otthonról, home office-ból dolgoznak. A mai nappal már többen a hivatalban dolgoznak, kikerültek a karanténból.

Mit lehet tudni az újabb 47 majd 14 főről? Ők kontaktkutatás alapján kerültek karanténba? Esetleg Madari Róberttel találkoztak? Ha nem, akkor van több beteg is Lakiteleken?

– Az adatokat nem az önkormányzat adja ki, a számszerűsített adatokat összesítve megkapja a Bács-Kiskun megyei Kormány Hivatalon keresztül, ezt tesszük közzé. A naponta megjelenő friss adatok mindig az új eseteket tartalmazzák, összesítve. Ezek a számok tartalmazzák a pozitív teszteseket, a kontakt személyeket és a külföldről hazaérkező, karanténba helyezetteket. Tehát, részleteiben sem minket, sem más településeket nem tájékoztatnak.

Összesen hányan vannak jelen pillanatban karanténban a településen?

– Erre pontos választ nem tudok adni, hiszen arról nincs tájékoztatás, hány fő került ki a karanténból. Valószínűsíthető, a hétfői adatok tartalmazzák a múlt hétvége felé regisztrált eseteket.

Mit értenek a legutóbbi közleményben is hangsúlyozott: „Vegyük komolyan és tartsuk be az előírásokat” kitételen?

– Azokra a kormány szintű intézkedésekre utalunk, amelyeket országosan elrendelt a kormány az egészségügy javaslatára: a maszk, fertőtlenítő használata, 1.5 méter betartása, idősek fokozott védelme.

Úgy hallottuk, hogy Madari Róbert közben kórházba került. Ezt meg tudják erősíteni?

– Nem tudom megerősíteni ezt a hírt.

A válaszokat Fehér István alpolgármestertől kaptuk.

Piros tábla a polgármester házán

Közben Madari Róbert polgármester tudatta, hogy megkapta a határozatot a karanténról, és azt a piros táblát, amelyet ki kell tenni a házra. Ha jól számoljuk, kakor kb. a karantén időszak felénél jött meg ez, a rendszer nem tűnik tehát valami gyorsnak.

Facebook/Madari Robi

Ajánljuk ezt a cikkünket is, amelyben arról is írtunk, hogy korábban két tömegrendezvény is volt Lakiteleken:

Egyedül a lakiteleki polgármesteren nem volt maszk a testületi ülés asztalánál ülők közül

 

 

- Advertisement -
Exit mobile version