Már 11-en fagytak halálra Magyarországon

0
pixabay.com
Hirdetés

A hideg beállta óta már tizenegyen szenvedtek fagyhalált Magyarországon – tudatta kedden a Magyar Szociális Fórum. Az áldozatok többsége saját fűtetlen otthonában hűlt ki, kisebb részük a szabad ég alatt.

A fagyhalál adatait rendszeresen követő emberjogi fórum emlékeztet rá, áprilisi kimutatása szerint 2019-2020 telén 175-en fagytak meg az országban. Összehasonlításul közölte a Központi Statisztikai Hivatal adatát is, amely szerint tavaly, egész évben 193-an vesztették életüket a „túlságosan nagy hideg hatásai” miatt.

Magyar Szociális Fórum szerint csaknem 9 ezren fagytak halálra a rendszerváltás óta, aminek okát a tömeges kilakoltatásokban, a hajléktalanságban, a szociális bérlakások hiányában, az egészségügyi és a szociális gondoskodás elhanyagolásában jelölte meg.

Magyar Szociális Fórum szerint a tömeges fagyhalál a vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket.

Hirdetés

A magyar társadalom elöregedése államilag szervezett fokozott törődést követelne, a kilakoltatottaknak lakhatást kellene biztosítani, ne azt üzenni, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől vonuljanak a melegbe.

Az emberjogi fórum alapítója, Simó Endre korábban tudatta, egy év alatt meg lehetne szüntetni a hajléktalanságot, megerősíteni az idősek gondozását szolgáló szociális hálót, és ezzel kiküszöbölni a fagyhalál két fő okát: a lakhatás hiányát és az ellátatlanságot. Ehhez csak politikai akarat kellene.