Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Karácsonyra megérkezett a tanácsrendszer Kecskemétre is

- Advertisement -

Csütörtök este újabb rendeletek jelentek meg a Magyar Közlönyben. Nem lehet közterületen alkoholt fogyasztani, így a forralt bort árusító helyek sem adhatnak elvitelre már bort. Foglalkoztak még az egyházak céltámogatásával, osztatlan közös tulajdon megszüntetésével, sportcsarnok és tanuszoda felújításokkal is és rengeteg más dologgal.

Milliárdok a baráti önkormányzatoknak

És sikerült kidolgozni végre a tanácsrendszer új alapjait is. Az év folyamán több lépésben csökkentette a kormány az önkormányzatok bevételeit. A hétvégén már az iparűzési adó felét is úgy engedte el a kormány, hogy az igazából nem is a központi költségvetést érinti, hanem a helyi önkormányzatokat, de őket nagyon erősen.

Már akkor jelezte Orbán Viktor, hogy a 25.000 főnél nagyobb városok egyedi döntés alapján fognak kompenzációt kapni. Magyarul a kormány fogja eldönteni, hogy melyik város kap pénzt a működése fenntartására és melyik nem. Sőt, a pénz mennyiségéről is kormány dönt, azaz egyáltalán semmi sem garantálja, hogy az ország lakosai megfelelő mértékű és pártfüggetlen forráshoz jussanak a közös feladatok ellátása során. Ennek kapcsán szerkesztőségi nyilatkozatot tettünk közzé:

Kiállunk a szabad városok önkormányzásáért! Kecskemétnek joga van az önkormányzáshoz!

Tanácsrendszer újra

Most már egyértelmű, hogy a polgármesterek és az önkormányzatok egyre inkább a kilencvenes évek előtt megszokott rendszer szerint fognak működni. A központ feladatalapú forrásokat fog biztosítani a helyi szereplőknek, akiknek a feladata „csak” annyi lesz, hogy ezen pénzek elköltését koordinálják. Kecskemét most 1,3 milliárd forintot kap „önkormányzati feladatok ellátása részben támogatás nyújtásával” pántlikával.

A modern városok programja hasonló szemlélettel osztogatott milliárdokat települési projektekre. Így sikerült több milliárdot elkölteni a Kecskemétre tervezett intermodális pályaudvarra úgy, hogy még egy kapavágás se történt, de tervrajzok már több változatban is készültek és most is készül. Hogy erre van e szüksége Kecskemétnek vagy inkább az utak felújítására, azt nem kérdezte meg Orbán Viktor. Ugyanígy most se kérdezik, hogy mire van szükség itt Kecskeméten, hanem Pesten eldöntik és a Magyar Közlöny éjszakai számában közlik velünk is.

Kádár János kedveli ezt. És a kecskemétiek?

- Advertisement -
Exit mobile version