fbpx

FRISS HÍREK

Megszületett a teljes ellenzéki összefogás! – helyi politikusok reagáltak

- Advertisement -

Közös közleményt adott ki a fenti címmel 6 ellenzéki párt, miután advent utolsó vasárnapján is összeültek egyeztetni.

A közlemény

„Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára.

Az ellenzéki pártelnökök mai döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet.

Az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.

Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel. Azzal a párttal, amelyik még a válságban sem segítő jobbot, bértámogatást nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét.

A pártelnökök hitet tettek amellett: véget vetnek annak, hogy a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral. Ezzel szemben vállalják a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal valós szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.

A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket ez a felelősség pedig erősebb mindennél. Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett.

2020. december 20.

Demokratikus Koalíció
Jobbik Magyarországért Mozgalom
LMP – Magyarország Zöld Pártja
Magyar Szocialista Párt
Momentum Mozgalom
Párbeszéd Magyarországért”

Helyi reakciók

Megkerestük a kecskeméti politikusokat is, hogy reagáljanak ők is a fenti közleményre. A beérkező válaszokat folyamatosan frissítjük:
Bodrozsán Alexandra, Momentum:A mai döntés egy fontos pillanat Magyarország történelmében, amely utat nyithat az Orbáni önkény felszámolásához.
A Momentum Mozgalom számára kulcsfontosságú volt, hogy már most írásba foglaljuk: csak olyan személyeket indíthatnak az együttműködésben részt vevő pártok képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze elvtelenül a Fidesszel.”
Tóth Szilárd, LMP:Nagy öröm számunkra, hogy megszületett ez a megállapodás még karácsony előtt egy ilyen nehéz év után, ez újra hitet adhat a változást akaróknak és egyértelműen megszólítja a bizonytalankodó szavazókat, valamint megerősíti a helyi települési ellenzéki együttműködéseket is.”
Brúszel László, Szövetség a Hírös Városért Egyesület:„A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik” egy kínai közmondás szerint…. Most jön a neheze…”

Szőkéné Kopping Rita, Demokratikus Koalíció:A Demokratikus Koalíció tavasszal, miután a 6 ellenzéki párt megegyezett abban, hogy a 106 egyéni választó kerületben 1 közös ellenzéki jelöltet indít, egy petíciót indított Közös lista! Közös Győzelem! Közös Magyarország! címmel. A mai napon a 6 párt elfogadta a közös listát is. Ez számomra az egyik legszebb karácsonyi ajándék. A petíció további 2 pontjáért már mind a 6 párt közösen dolgozik.”

Lejer Zoltán, Jobbik: Valójában a kedden Volner János közreműködésével megszavazott fideszes választási törvényt módosító javaslat nem hagyott más lehetőséget az ellenzéki pártoknak, mint a teljeskörű együttműködést. Beleértve a közös listán való indulásunkat.

Az ellenzéki pártok belátták, hogy a jelenlegi választási rendszerben csak így van esélyük leváltani a magát egyre inkább bebetonozó korrupt politikai elitet, továbbá hitet tettek amellett, hogy az együttműködés nem összeolvadást jelent, hanem egy valódi demokráciához illő kompromisszumkészséget.

A Jobbik az együttműködésben továbbra is a keresztény-konzervatív értékrendet képviseli, amely sem a társadalmat mérgező közbeszédet, sem a közéletet mérgező rendszerszintű korrupciót nem tűri meg.

Örömmel nyugtáztam továbbá, hogy minden ellenzéki párt egyetértett abban, hogy be kívánják pótolni a rendszerváltás fájó mulasztását és kormányra kerülés esetén nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat.”

Király József, MSZP:Az MSZP már hosszú ideje zászlajára tűzte a teljes összefogást, így volt ez 2014-ben és 2018-ban is. Nagy örömömre szolgál, hogy azok a pártok is, akik eddig úgy gondolták, hogy külön listán is el lehet indulni Orbán ellen, végül belátták, hogy egy közös miniszterelnök-jelölt vezette közös listát kell állítani. Ez a záloga, hogy végre 2022-ben megszabaduljunk az Orbán-rezsimtől, és egy szabad európai Magyarországot tudjunk építeni magunknak és gyermekeinknek. Ezzel fog beteljesülni a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás hazánkban.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...