Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Megszületett a teljes ellenzéki összefogás! – helyi politikusok reagáltak

- Advertisement -

Közös közleményt adott ki a fenti címmel 6 ellenzéki párt, miután advent utolsó vasárnapján is összeültek egyeztetni.

A közlemény

„Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára.

Az ellenzéki pártelnökök mai döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit: mind a 106 körzetben közös jelöltekkel, közös miniszterelnök-jelölttel, közös programmal és immár közös listával fogják lebontani az Orbán-rendszert, megadva a nemzetnek mindazt, amit a rendszerváltáskor megígértek neki: szabadságot és jólétet.

Az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.

Ennek érdekében a közös listát állító pártok vállalják, hogy csak olyan személyeket indítanak képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze a Fidesszel. Azzal a párttal, amelyik még a válságban sem segítő jobbot, bértámogatást nyújt a magyaroknak, helyette az iparűzési adón keresztül vérezteti ki az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, még tovább nehezítve a lakosság védelmét.

A pártelnökök hitet tettek amellett: véget vetnek annak, hogy a hatalom egymás ellen fordít magyart a magyarral. Ezzel szemben vállalják a jólét és a társadalmi béke megteremtését, a közélet megtisztítását, a jogállamiság helyreállítását és a múlttal valós szembenézést, beleértve az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát is.

A nemzet iránt érzett felelősség összeköt bennünket ez a felelősség pedig erősebb mindennél. Az ellenzéki összefogás a mai nappal megszületett.

2020. december 20.

Demokratikus Koalíció
Jobbik Magyarországért Mozgalom
LMP – Magyarország Zöld Pártja
Magyar Szocialista Párt
Momentum Mozgalom
Párbeszéd Magyarországért”

Helyi reakciók

Megkerestük a kecskeméti politikusokat is, hogy reagáljanak ők is a fenti közleményre. A beérkező válaszokat folyamatosan frissítjük:
Bodrozsán Alexandra, Momentum:A mai döntés egy fontos pillanat Magyarország történelmében, amely utat nyithat az Orbáni önkény felszámolásához.
A Momentum Mozgalom számára kulcsfontosságú volt, hogy már most írásba foglaljuk: csak olyan személyeket indíthatnak az együttműködésben részt vevő pártok képviselőjelöltként, akik nem vettek részt korrupciós bűncselekményben és nem játszottak össze elvtelenül a Fidesszel.”
Tóth Szilárd, LMP:Nagy öröm számunkra, hogy megszületett ez a megállapodás még karácsony előtt egy ilyen nehéz év után, ez újra hitet adhat a változást akaróknak és egyértelműen megszólítja a bizonytalankodó szavazókat, valamint megerősíti a helyi települési ellenzéki együttműködéseket is.”
Brúszel László, Szövetség a Hírös Városért Egyesület:„A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik” egy kínai közmondás szerint…. Most jön a neheze…”

Szőkéné Kopping Rita, Demokratikus Koalíció:A Demokratikus Koalíció tavasszal, miután a 6 ellenzéki párt megegyezett abban, hogy a 106 egyéni választó kerületben 1 közös ellenzéki jelöltet indít, egy petíciót indított Közös lista! Közös Győzelem! Közös Magyarország! címmel. A mai napon a 6 párt elfogadta a közös listát is. Ez számomra az egyik legszebb karácsonyi ajándék. A petíció további 2 pontjáért már mind a 6 párt közösen dolgozik.”

Lejer Zoltán, Jobbik: Valójában a kedden Volner János közreműködésével megszavazott fideszes választási törvényt módosító javaslat nem hagyott más lehetőséget az ellenzéki pártoknak, mint a teljeskörű együttműködést. Beleértve a közös listán való indulásunkat.

Az ellenzéki pártok belátták, hogy a jelenlegi választási rendszerben csak így van esélyük leváltani a magát egyre inkább bebetonozó korrupt politikai elitet, továbbá hitet tettek amellett, hogy az együttműködés nem összeolvadást jelent, hanem egy valódi demokráciához illő kompromisszumkészséget.

A Jobbik az együttműködésben továbbra is a keresztény-konzervatív értékrendet képviseli, amely sem a társadalmat mérgező közbeszédet, sem a közéletet mérgező rendszerszintű korrupciót nem tűri meg.

Örömmel nyugtáztam továbbá, hogy minden ellenzéki párt egyetértett abban, hogy be kívánják pótolni a rendszerváltás fájó mulasztását és kormányra kerülés esetén nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat.”

Király József, MSZP:Az MSZP már hosszú ideje zászlajára tűzte a teljes összefogást, így volt ez 2014-ben és 2018-ban is. Nagy örömömre szolgál, hogy azok a pártok is, akik eddig úgy gondolták, hogy külön listán is el lehet indulni Orbán ellen, végül belátták, hogy egy közös miniszterelnök-jelölt vezette közös listát kell állítani. Ez a záloga, hogy végre 2022-ben megszabaduljunk az Orbán-rezsimtől, és egy szabad európai Magyarországot tudjunk építeni magunknak és gyermekeinknek. Ezzel fog beteljesülni a 30 évvel ezelőtti rendszerváltás hazánkban.”

- Advertisement -
Exit mobile version