Lakók állítják: Nem döntöttek a kukaketrecről, nem tudják ki fizette a költségeket

- Advertisement -

Mióta felállították a Kristály téri kukaketrecet, azóta alaposan megosztja az ott lakókat és a kommentelőket. Látszatra ellenzők és támogatók táborára osztotta a közvéleményt, de ez nem feltétlenül van így. Ugyanis az előbbiek sem magától az ötlettől akadtak ki, hanem attól, ahogy a közös képviselő kezelte a történéseket. Több Facebook oldalon és/vagy csoportban is azt írták az ott lakók közül, hogy nem kérték, nem is döntöttek/szavaztak a kukatároló ketrecről, azt pedig végképp nem tudják, ki állta a költségeket.

A KecsUP-nak úgy nyilatkoztak, hogy az októberi társasházi közgyűlésen Léber György közös képviselő felvetette, hogy van egy ilyen lehetőség, de azt mondták, hogy igazából se leírni, se megmutatni nem tudta nekik, miről is van szó. A Mátis Kálmán utcában a társasházi közgyűléshez képest csak napokkal később adtak át egy hasonló ketrecet, a városban az elsőt, ott is Léber György a képviselő. Vagyis akkor még a köztudatban nem terjedt el, miről van szó. A lakók, akikkel beszéltünk, azt mondták, nem is forszírozták különösen, hiszen úgy gondolták, hogy majd szavaznak erről, ha itt lesz az ideje. Csakhogy ilyen szavazás nem volt, mint állítják, hanem csak megjelent a ketrec. Megszereztük a tavaly októberi jegyzőkönyvet, amikor a lakók szerint néhány mondatban volt erről szó, de abban nincs ilyen napirend, és valóban nem volt erről szavazás. Sőt, még a jegyzőkönyvbe se került bele az ott említett ketrec. A lakók így azt sem tudják, hogy ki és miből fedezte a ketrec 250 ezer forintos árát. Hiszen állításuk szerint nagyon kevés pénze van a társasháznak, mivel egy korábbi beruházás elvitte a forrásokat.

A katasztrófavédelem vizsgálja, megfelel-e a szabályoknak a ketrec elhelyezése

Közben Léber György azt nyilatkozta a megyei lapnak, hogy elismeri, hogy rossz helyre került a kuka és át kell helyezni. Ami szintén problémás a nekünk nyilatkozók szerint. Hiszen a társasház bejáratához vezető út végére tették.

Így a ketrec mellett egy fa van és mellette garázsbeálló, a másik oldalon egy nem túl széles út maradt, mert itt pedig csaknem a járdától a homlokzatig sövény van. Így este, amikor a tulajok beállnak a garázsok elé, akkor egyik oldalról nehezen lehet a bejárati útra rámenni az autóktól, amott pedig marad a sövény és a ketrec közötti hely. Így félnek, hogy a mentő nem tud majd beállni egészen a bejáratig, ahogyan korábban szokott. Minap egyébként már volt a háznál egy mentő, a járda mellett állt meg. Azt is állítják lakók, hogy volt itt büntetés azért, mert valaki elállta az utat (amelyet most a ketrec áll el), arra hivatkozva, hogy a mentők és a tűzoltók nem tudják megközelíteni az épületet.

A közös képviselő egyébként az egyik Facebook csoportban írt egy posztot, próbálja magyarázni miért lett ketrec, majd feltöltött mellé egy általa engedélynek nevezett dokumentumot is (erről beszélt a megyei lapnak is), amely valójában csupán egy városházi tájékoztatás arról, hogy milyen feltételek mellett lehet ilyen ketrecet elhelyezni. Ebből csakugyan az látszódik, hogy valóban nincs jó helyen, hiszen a szerkezetnek a járdától pl. 1 méterre kell lennie, de rögtön mellette van.  A katasztrófavédelemmel pedig nem is egyeztetett a cikk szerint. Ide egyébként érkezett bejelentés, és a KecsUP-ot arról tájékoztatta a szóvivő, hogy a megyei igazgatóság vizsgálja az esetet. Nyilván ők abból a szemszögből figyelik, hogy egy tűzesetnél útban lenne-e a rácsos tároló.

Telefonon és írásban is kerestük Léber Györgyöt, de nem értük el. Nem is hívott minket vissza. Arról egyébként az a bizonyos októberi jegyzőkönyv is említést tesz egy lakó panasza alapján, hogy jó lenne, ha elérhetnék a képviselőt, és szintén jó lenne, ha visszahívná azokat záros időn belül, akik keresték. Ha esetleg mégis kapunk tőle választ arra, hogy milyen felhatalmazás alapján építtette a ketrecet és annak költségét milyen pénzből fedezte, akkor visszatérünk az ügyre.

- Advertisement -
Exit mobile version