Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Lengyelországban 15 milliárdos költségvetési csalással vádolják a kiskunfélegyházi húspápát

- Advertisement -

Piero Pini 100 millió lengyel zlotyit óvadékot – mintegy 7,8 milliárd forintot – fizetett adócsalási ügye miatt Lengyelországban. A Łódź-i Regionális Ügyészség szerint a hazánkban is adócsalással vádolt húspápa közel 15 milliárd forintos költségvetési csalást követett el Lengyelországban. Módszerük szinte teljesen azonos a hazai vádiratban szereplővel: fiktív számlákkal csökkentették a költségeket.

Milliárdos költségvetési csalással gyanúsítja az egyik legnagyobb magyar húsipari cég, a Hungary Meat Kft. olasz tulajdonosát, Piero Pinit és két társát a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága – írta meg elsőként 2019-ben a PestiSrácok.hu. A Budapest Honvéd FC korábbi tulajdonosaként is ismertté vált vállalkozót le is tartóztatták. Pinit március elején vették őrizetbe, a gyanú különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás volt. Majd még azév novemberben ki is engedték, ezt már a 24.hu írta meg. Kiengedése után nem sokkal az ügyészség két vezetőjét leváltották Bács-Kiskun megyében, hivatalosan viszont cáfolták, hogy ennek köze lenne az ügyhöz.

Az ügyészség tavaly októberben emelt vádat a kiskunfélegyházi húspápa ügyében. Eszerint a 110 vádlott bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés bűntette miatt felelhet.

A vádirat szerint 2011 és 2018 között legalább négy adócsaló bűnszervezetet működtetve a költségvetésnek több mint 6 milliárd forint kárt okoztak, de ezt a vádemelésig megtérítették.

A csalás lényege, hogy “az alvállalkozók a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Ténylegesen azonban munkaerő kölcsönzés volt a felek között, ezért a bérmunka esetében az alvállalkozói szerződés valótlan tartalmú volt. Az volt a célja, hogy a foglalkoztatottak után az adó és járulék megfizetését elkerüljék, illetve, hogy a húsipari cégnek áfás költségszámlákat „produkáljanak”. A színlelt ügyletek és az adóelkerülés haszonhúzója a húsipari cég volt, a munkaerőt biztosító társaságok ehhez nyújtottak segítséget” – írta akkor az ügyészség.

Piero Pini negyed százada van jelen a magyar és az európai húsiparban. A 24.hu korábbi cikkében ugyan utalt rá, hogy a tulajdonos más érdekeltségeivel szemben is indulhatott eljárás, ennél több eddig nem derült ki. Az Átlátszó az októberi vádemelés után fordult a lengyel ügyészséghez, hogy részleteket tudjunk meg a lengyelországi nyomozásról. Több hetes levelezés után jutottunk el a Łódź-i regionális ügyészségi hivatalhoz.

Fiktív számlák, hamis igazgatósági tagok

A Łódźi Regionális Ügyészség a Piero P., Elżbieta M. és Iwona S. által vezetett bűnszervezet ügyét vizsgálja – írta az Átlátszó kérdésére Krzysztof Bukowiecki, a Łódź-i Regionális Ügyészség sajtószóvivője.

Az eddigi információk alapján Piero P. és Elżbieta M. számos társaságot hozott létre azért, hogy megnöveljék a PINI POLONIA sp. Z o.o. fenntartási költségeit Kutnoban.

Ezeknek a társaságoknak az igazgatóságaiba szegény és alkoholfüggő embereket vagy Elżbieta M. családjának fiatal tagjait tették, akik semmit sem tudtak a cégvezetésről.

A hamis igazgatósági tagok által aláírt számlák szerint a vállalatok húsvágást és csomagolást vállaltak. Mindez nem volt igaz, mert az egész folyamatot Piero P. és Elżbieta M. irányította, és minden döntést ők hoztak meg, nem pedig a társaságok vezetői.

Ugyanígy működött a Piero P. and Iwona S. Által vezetett másik szervezett bűnözői csoport. A lengyel pénzügyi rendszer lehetővé teszi, hogy a vállalkozók visszaigényelhessék az adó-túlfizetéseket. A felszámított és esedékes áfa és társasági adó értéke a vállalat bevételeitől és kiadásaitól függ. Tehát minél több költsége van egy vállalatnak, annál több adót tud „megtakarítani”. Előfordul, hogy a vállalatok a kiadások növelése érdekében fiktív számlákat szereznek. Ez az említett szervezett bűnözői csoportok tevékenységének alapja.

A két – a kutnoi PINI POLONIA sp. z o.o.-hoz és Piero P.-hez kapcsolódó – bűnszervezet 200,654,502 lengyel zlotyi értékben követett el adócsalást.

Ez forintra átszámolva mintegy 15 milliárd forintos költségvetési csalást jelent.

Piero P. 100 millió lengyel zlotyit óvadékot – mintegy 7,8 milliárd forintot – tett le, Elżbieta M-t viszont két évre letartóztatták, Iwona S. 4 hónapja ül börtönben. A  Łódź-i Regionális Ügyészség mintegy 230 millió zlotyi értékű, vagyis 18 milliárd forintnyi vagyont zárolt.

Eddig az ügyészség 96 embert vádol adócsalással, pénzmosással és okirathamisítással. De ez még nem a vége, az eljárás során ugyanis olyan nyomokra bukkantak, amelyek szerint a bűnszervezetnek további tagjai vannak, köztük külföldiek is. Őket még keresik.

Átlátszó / Segesvári Csaba

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version