Meghalt Sas József

0
Sas József

82 éves korában elhunyt Sas József, Jászai Mari-díjas humorista. Az atv.hu-nak Sas József családja megerősítette a hírt. Sas József vasárnap hajnalban hosszan tartó súlyos betegség következtében hunyt el.

Sas Józsefet januárban szállították kórházba koronavírus miatt. Néhány nappal ezelőtt a Blikk arról számolt be, hogy a humorista továbbra is kórházban marad, de gépi lélegeztetésre nem szorul. Sas József állapota egy héttel ezelőtt fordult rosszabbra.

Sas József 2019-ben kapott kétoldali agyvérzést, hónapokat töltött kórházban, azóta otthonában kezelték. 2018-ban orvosai tanácsára visszavonult a munkától, 2020-ra tervezte a visszatérést, de a járvány közbeszólt.

A Hírös Naptár róla szóló jegyzete alapján Kecskeméthez is szép emlékek kötötték: “A Radó, a Radó, a Radó, ezt nyolcszor le kell írni. A Lendvai és a Radó az a két igazgató, akikhez én mindenekelőtt kötődöm. Nagyszerű ember volt ősi színházi családdal. Leszerződtetett Kecskemétre, én lettem a városnak a táncos komikusa. El sem kell mondani, mit jelent ez egy vidéki városban, sorra játszottam abszolút főszerepeket a Bóni gróftól a Mágnás Miskáig, a Három gráciáig. Fagyejev Tizenkilencében Moór Mariann volt a partnerem és Latinovics Zoli próbált a színházban. Igazi színházi élet volt…”

Sas József 1957-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját, majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. 1958-tól tagja volt a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973-ban lett a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985–2010 között igazgatója is volt. 2010 után magánszínházat működtetett a Fészek Művészklubban. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője volt, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estet írt és adott elő.