Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Mától 70 ezren veszítik el az egészségügyi ellátásukat – vélemény

- Advertisement -
Mától 70 ezer állampolgár veszíti el az egészségügyi ellátást Magyarországon. Ennek értelmében, ha nem életmentő ellátásra lesz szüksége ennek a 70 ezer embernek, fizetniük kell. Ha pedig életmentő beavatkozásra, akkor utólag rendezniük kell a beavatkozás költségeit, ami legfeljebb 750 ezer forint lehet.
A Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) kormánya tavaly, a koronavírus-járvány válságában fogadta el azt a törvényt, aminek értelmében, aki hat havi tb-tartozást halmoz fel, nem kaphat ingyenes egészségügyi ellátást az államtól. A kormány szerint ezzel vége a potyautasságnak.
Vajon mi áll amögött, hogy az amúgy is kiszolgáltatott emberek, akiket feketén dolgoztatnak a mezőgazdaságban, vagy azok a fiatalok, akik kiestek az oktatásból, de nincs munkájuk, és munkanélküli támogatásra sem jelentkeztek be, kiszorítják az állami egészségügyi ellátásból? Miért nem jelent a Fidesz-kormánynak az önmagában elég indokot, hogy ezzel az intézkedésével ne mélyítse tovább a szociális feszültséget a darabjaira hulló, anyagilag és lehetőségeikben szétszakadt magyar társadalom tagjai között?
A lehetséges magyarázat abban rejlik, ahogyan a magyar társadalomról gondolkodik a magát jobboldalra pozícionáló, gazdaságpolitikájában pedig számos neoliberális eszközzel operáló Fidesz-KDNP pártszövetség. Gulyás Gergely egy kormányinfón ettől finomabban, de lényegében a magyar társadalom működésére vonatkozóan azt mondta: Magyarországon az egészségügy kockázatközösségben működik.
De mégis, hogy lenne neoliberális az Orbán-kormány, amikor kommunikációjában hadjáratot indított a liberalizmus ellen?
A kommunikációs trükkök ellenére az Orbán-kormány a társadalompolitikájában olyan neoliberális eszközöket vetett be az elmúlt 11 évben, amely a jóléti állam társadalmi modellje ellen hat. Orbán 2010-ben önmagát szinte az egész világgal szemben álló antiliberális ellenlovasként aposztrofálta, mégis az egykulcsos adózást, aminek az SZDSZ volt a legharciasabb híve, maga a konzervatív Fidesz-KDNP vezette be.
A sor pedig így folytatható: a szociálpolitika elhanyagolása, az oktatásra fordított források folyamatos lefaragása, az egyetemek privatizációja, a munkaadók előnyben részesítése a munkavállalókkal szemben (lásd a rabszolgatörvényt!), vagy az olcsó, összeszerelő üzemre való átállás az iparban, mind egy neoliberális politikát folytató kormány képét festik.
És itt érkezünk el a hazai állami egészségügyhöz, amit a 11 éve kormányzó Orbán-kabinet eddig folyamatosan alulfinanszírozta, mégpedig az uniós átlaghoz képest a GDP legalább 3 százalékával. A mindennapokban ebből azt érzékeljük, hogy aki teheti az már most is magán úton veszi igénybe az egészségügyi ellátást. De csak az, aki teheti vagy keservesen kiszorítja a béréből.
Az, hogy mától 70 ezer magyar állampolgár veszíti el a TAJ-számát, nem csak az jelenti, hogy ennyi ember van, akinek több mint hat havi tartozása van, hanem azt is, hogy a Fidesz társadalompolitikája azt az amerikai utat követi, ahol a lakosság harmada nem rendelkezik egészségügyi biztosítással. És a kockázatközösség rendszere azt is jelenti, hogy a mindenkinek, állampolgári jogon járó ingyenes egészségügyi ellátás megszűnt Magyarországon egy világjárvány okozta gazdasági válság közepén.
- Advertisement -
Exit mobile version