fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

PERISZKÓP – Az ígéret szép szó…

- Advertisement -

A magyar örökbecsű mondások között, kiegészítve a címbeli mondatot, örök érvényű igazsággal rendelkezik a következő: „Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó!” Nos, a magyar kormány ígéreteivel tele van a padlás, ezekből idézzünk fel néhányat: „Minden élet számít, nekünk minden élet fontos! Együtt újra sikerülhet!”

És ami a legszebb, melyet a miniszterelnök, Orbán Viktor maga jelentett ki: „Minden emberéletet megmentünk!”

Ha belegondolunk abba, hogy ma már a Covidban elhunytak száma tizennégyezer fölött van, akkor ezek az ígéretek beváltatlan ígéretek maradtak. Ugyanis a vírus nem dőlt be a propagandának, hanem azóta is folyamatosan támad, miután Orbán Viktor bejelentette a második hullám elején, hogy most mi támadunk, és nem a vírus.

Ma már a szakértők arról beszélnek, hogy nem is volt első- és második hullám, hanem a vírus folyamatosan terjeszkedett a világban és nálunk is, mutálódott, és több szakértő szerint sajnos évekbe fog kerülni, míg legyőzzük – ha egyáltalán sikerül – ezt a koronavírust. A vírus nem egy, a hatalmi propaganda által  kitalált ellenség, hanem valódi ellenfél, mellyel szemben valóban küzdeni kell. A küzdelemnek nem biztos, hogy a legjobb eszköze a nemzeti konzultáció újbóli bevetése, ami ráadásul nem is olcsó, és olyan átlagembereket szólítanak meg vele, amiről szakembereknek illene nyilatkozniuk. Mármint arról, hogy a korlátozó intézkedéseket a kormányzat oldja-e fel, és helyezze hatályon kívül.

A környező országokban a vírus mutációi folyamatosan támadnak, és rengeteg embert betegítenek meg. Ez a folyamat, ami Európában zajlik vírusügyben, nem éppen a korlátozások feloldásának az ideje.

Teljesen érthető nyilván az, hogy az emberek már nehezen tűrik a bezártságot, a karantént, és szeretnének a szabadban járni és szeretteikkel találkozni. Ezzel jómagam is így vagyok. De a vírus itt van közöttünk, és sajnos nagyon keveset tudunk róla, csakúgy, mint a vakcinákról. Nem tudjuk azt, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak, és milyen mellékhatással járnak, és milyen korosztályt olthatunk be velük.

A napi statisztikákban mindig elhangzik az, hogy leginkább idős, súlyos krónikus betegségben
szenvedők esnek áldozatául a vírusfertőzésnek. Azonban ez sem így van már. Egyre inkább értesülünk arról, hogy a mutálódott koronavírus a fiatal korosztályt is tizedeli.
Az egészségügy túlterhelt, és az is tapasztalható, hogy a Coviddal fertőzöttek mellett szinte
minimálisra csökkent az egyéb betegségekkel küzdők ellátása, rehabilitációja, vagy műtéti beavatkozása.
Az sem érthető, hogy miért a belügyminiszter foglalkozik az egészségügy átszervezésével, miközben Kásler Miklós leginkább Mátyás király csontjainak ásatásával, és azok származási, genetikai kiértékelésével van elfoglalva.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keleti vakcinabeszerzéssel van elfoglalva, miközben Orbán Viktor miniszterelnök szerint mindannyian az oltakozás nagyasszonyának, Müller Cecíliának a kezében vagyunk.

Még békeidőben az is sokáig tartott, mire rájöttek a magyar emberek arra, hogy hiába él valaki Kásler Miklós javaslata szerint, a tízparancsolat előírásai betartásával, ez nem véd meg a betegségektől, de a Covid sem méltányolja ezt, mint utóbb kiderült.
Mindezek után csoda-e az, hogy a sok téves információ és ígéret miatt nincs igazán bizalom
a kormányfővel, magával a kormánnyal, de még az operatív törzzsel szemben sem, például vakcina-ügyben.

Nem szül jó vért az, hogy a politika nyomást gyakorol a keleti vakcinát engedélyező magyar hatóságokra, hogy minden szükséges dokumentáció nélkül, nemzeti alapon engedélyezze azt, amikor az Európai Unió tagjai vagyunk, és az Európai Unió szakhatósági szerve végzi az egész kontinensre kiterjedően érvényes vakcina engedélyezési eljárást.
Nem lehet az emberek életével játszani, hiszen csak Magyarország vonatkozásában is többmilliós nagyságrendben kell elvégezni a vakcinaoltást, és annak ismétlését is.

Tudni kell ehhez, hogy mennyi ideig ad védettséget a vakcina, és milyen mellékhatásai vannak. Talán jobban kellene bízni az EUban, annak szakhatóságaiban, mintsem, hogy „hűbelebalázs” módjára, belekényszerüljön az ország olyan vakcinák felhasználásába, melyek alacsonyabb védettségi időt biztosítanak, és esetleg komoly mellékhatásokkal
is járhat a beoltásuk.

Tanulságul, a magyar kormánynak is olyan dolgokat szabad megígérnie, melyeket be tud tartani, és a döntések alapját képező szakvéleményekre sokkal nagyobb mértékben támaszkodni.
Mert az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó!

ábrahám

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...