Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Online adatbázisban kereshetjük a szovjet fogságba került apáinkat, nagyapáinkat

- Advertisement -
Sok kecskemétit is elhurcoltak a szovjetek a háború alatt és azután, hogy 1944 októberében elérte a várost a harcvonal. A szovjet vezetés a háború kezdetétől fogva törekedett arra, hogy a fogságba esett katonákból és az elfoglalt területek civil lakosságából nagyszámú kényszermunkásseregre tegyen szert. Sztálinnak olyan terve volt, hogy az ellenséges országok fogságba esett katonáit, köztük németeket és magyarokat, a Szovjetuniót ért emberi és anyagi veszteség pótlására fogja dolgoztatni. A szovjet munkatáborokba a katonákon kívül politikailag elítéltek is kerültek, közéleti és egyházi személyiségek, ahogy ártatlan civilek is.

Az elhurcoltak, fogságba esettek száma

A civilek és a katonák megoszlását a foglyok között nehéz megállapítani, de mintegy 600-700 ezer magyar esett fogságba, akiknek mintegy egyharmada sohasem tért haza.
A fogság időtartama néhány hónaptól akár tíz évig is terjedhetett, amely függött a fogvatartott katonai rangjától, a II. világháború alatti tevékenységétől, politikai szerepvállalásától, egészségi állapotától, nemzetiségétől, elhurcolásának módjától (hadifogság, internálás vagy letartóztatás), az ellene felhozott vádaktól, a Magyar Kommunista Párt közbenjárásától és a szerencséjétől.

Most megnyíltak a levéltárak és online is kereshetjük az elhurcolt szeretteinket

Az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja közel hétszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonját, jelentette be Andrej Juraszov, az Orosz Levéltári Ügynökség (Roszarchiv) helyettes vezetője, az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság orosz társelnöke még 2019-ben Budapesten. A Szovjetunióban hadifogolyként nyilvántartott magyar nemzetiségű személyek (katonák és civilek) úgynevezett nyilvántartó kartonjainak (oroszul: учётная карточка) digitális másolata a Magyar Nemzeti Levéltár őrizetébe került.

682.000 nyilvántartó karton másolatát adták át, valamint elkészítettek egy orosz nyelvű, cirill betűs adatbázist is, amely a nyilvántartó kartonokon szereplő, az egyes személyekhez köthető legfontosabb információkat tartalmazza: a hadifogolyként nyilvántartott személy vezeték- és keresztnevét, születési adatait, a fogságba esésének helyét és idejét, nemzetiségét, a tábor elhagyásának okát és idejét, illetve amennyiben az illető személy elhunyt a hadifogolytáborban, abban az esetben az elhalálozásának időpontját és annak okát is.

Egy karton a sok százezer közül – mindegyik mögött egy-egy tragikus emberi élet van / Fotó: Török János

Az orosz nyelven elkészült adatbázis, illetve a digitális gyűjtemény feldolgozása, a kartonokon szereplő személyek azonosítása a Nyelvtudományi Intézet által fejlesztett algoritmus és szakemberek bevonásával történik. Az utóbbiak közt – a történészek és a levéltárosok mellett – több nyugállományú vagy tartalékos katonatiszt is van, akik a volt Szovjetunióban tanultak, így jól beszélnek oroszul, ismerik a szakmai kifejezéseket.
A 2021. február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján megnyílt, szabadon kereshető, nyilvános adatbázis a Magyar Nemzeti Levéltár oldalán érhető el.

 

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version