Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Publicus: Sok bizonytalan szavazna az ellenzékre, ha Karácsony kerülne szembe Orbánnal

- Advertisement -

A fideszesek 93 százaléka szerint a főpolgármester alkalmatlan volna miniszterelnök-jelöltnek. Az ellenzék szimpatizánsainak kétharmada pont az ellenkezőjét gondolja.

Karácsony Gergely esetleges miniszterelnök-jelöltségéről készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Publicus Intézet a Népszava megbízásából. A felmérésből kiderül, hogy az ellenzéki választók 84 százaléka voksolna a 2022-es választáson az ellenzéki összefogásra, amennyiben a jelenlegi főpolgármester lenne Orbán Viktor kormányfő kihívója.

Mindenkit azonban Karácsony sem tudna mozgósítani a Publicus szerint: az ellenzékiek 15 százaléka nem szavazna rá, és a bizonytalan választók közül 59 százalék sem őt támogatná.

Amennyiben az ellenzéki előválasztás győzteseként lenne jelölt a politikus, erősebb volna a mozgósító ereje. Akkor szimpatizánsainak 90, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka voksolna az ellenzéki összefogásra. Sőt, ebben az esetben 45 százalékra csökkenne azoknak az aránya, akik nem Karácsonyt támogatnák Orbánnal szemben.

Azt is felmérte a Publicus, hogy mennyire tartják összeegyeztethetőnek Karácsony polgármesteri feladatait és az indulást a miniszterelnök-jelöltségért. A megkérdezettek 52 százaléka úgy látja, „helyes” lépés volna Budapest vezetőjeként elindulnia az előválasztáson, 45 százalék szerint viszont nem tartja elfogadhatónak.

Mint megjegyezték: az arányt érdemben befolyásolja, hogy a fideszes válaszadók 83 százaléka helytelenítené az indulást, míg az ellenzéki szavazók körében egyértelműen a támogatók aránya a nagyobb, 66 százalék. A bizonytalan választók 58 százaléka nem tartaná helyesnek az indulását, és mindössze 26 százalékuk tartja elfogadhatónak.

Karácsonyt összességében a megkérdezettek fele alkalmasnak tartja miniszterelnök-jelöltnek, 47 százalék viszont viszont nem. Az ellenzékiek kétharmada gondolja úgy, hogy megfelel a feladatra, míg a kormánypártiak 93 százaléka szerint alkalmatlan. A bizonytalanok között kevéssel, de többségben vannak azok, akik látják benne a kormányfőt (46-44 százalék).

Korábban a Medián is azt mérte, hogy a főpolgármester a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version