Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

86 milliárdot spórolhatott a kormány a munkanélkülieken

- Advertisement -

Az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén a fideszes többség leszavazta a munkanélküli ellátás (álláskeresési járadék) folyósításának meghosszabbítását – derült ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség közleményéből.  Ennek apropóján az Mfor.hu megnézte, mennyit spórol ezen az Orbán-kormány, miközben az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból több mint 280 milliárd forintot csoportosítottak át sportcélokra.

Mivel februárra teljeskörűen rendelkezésre állnak az államháztartási adatok erre a hónapra nézték meg, mennyibe kerülne a hosszabbítás. Februárban 302,2 ezer regisztrált álláskereső volt, 48,6 százalékuk semmilyen ellátásban nem részesült. A költségvetés pedig 11,5 milliárd forintot költött munkanélküli ellátásokra. Ez az összeg egyébként nagyjából megfeleltethető egy havi átlagnak is, mivel jellemzően 10 milliárd forint körül alakulnak a havi kiadások ilyen jogcímen – jegyzik meg.

Számításuk szerint:

  • ha a jelenleg anyagi támogatás nélkül lévők 9 hónapra megkapnák az álláskeresési járadékot, az 50,31 milliárd forintos többletkiadást jelentene a költségvetésnek,
  • ha pedig azok is még plusz fél évig kapnák a járadékot, akik jelenleg is jogosultak rá, az 35,46 milliárd forintos pluszkiadás lenne.

Összeadva tehát a jogosultsági idő meghosszabbítása és a jogosultság kiterjesztése a jelenleg ellátás nélkül lévőkre 85,78 milliárd forintos költséget jelentene az államnak. Hangsúlyozták még, hogy ez egyszeri kiadás lenne, mivel csak rendkívüli intézkedésként tekintettek becslésük során a hosszabbításra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version