fbpx

FRISS HÍREK

Hova tűntek a Roma-Góllá változott Kinizsi buszai, informatikai eszközei?

- Advertisement -

A lapunkhoz érkező visszajelzések szerint Nagykőrös sportbarátait élénken foglalkoztatja a Nagykőrösi Kinizsi kókai Roma-Gól SE-vé válása. Általános az értetlenkedés afölött, hogy miként fordulhatott elő ez az eset és kik a felelősök érte?

Mint ismeretes, egy ez év február 26-án kelt „létesítési okirat” alapján az illetékes törvényszék a Nagykőrös, Balla Gergely utca 2. szám alá bejegyzett Nagykőrösi Kinizsi nevét Roma-Gól Sportegyesületté, székhelyét pedig egy, csak helyrajzi számmal jelölt kókai ingatlanra, a képviseletre jogosult személy nevét pedig Sohajda Márkról Matyi Józsefre változtatta.

Civil szervezet lévén ez a „létesítési okirat” – ami lényegében az alapszabály –, csak úgy születhetett meg, hogy taggyűlést tartottak, amelynek összehívására nyilvánvalóan az elnök, Sohajda Márk volt a jogosult. A törvény szerint ezen legalább hat főnek jelen kellett lenni, akik mindezt aláírásukkal a jegyzőkönyvhöz csatolt jelenléti íven is igazolták.

Önkormányzati Hírek Nagykőrös 2017. július 28-i száma

Időközben a Heti Hírek azt is kiderítette, hogy a Kinizsi vezetésének tagja volt Körtvélyesi Attila helyi Fidesz elnök – alpolgármester is, akinek így komoly szerepe lehetett a közfelháborodást kiváltó ügylet lebonyolításában. Mivel a botrány kirobbanása óta mindegyik fél hallgat, így Körtvélyesi részvételét csak feltételezni tudjuk.

Az egész történetnek van egy másik szála is, amely ugyancsak foglalkoztatja a sportbarátokat. Mégpedig a klub tulajdonában lévő kisbuszok, mezek, nagy értékű eszközök sorsa.

Ugyanis a Sohajdáék által gründolt röplabda szakosztály óriási tao-támogatást szakított a közösből. Ezt egyrészt a tao-dokumentumokból tudjuk, másrészt abból a közleményből, amit maga Sohajda Márk publikált a Heti Hírekben nem is olyan régen, 2019 novemberében, alig másfél évvel a Kinizsi eltüntetése előtt.

A röplabdás tao-pályázat kapcsán Sohajda Márk a következőt írta: „A sikeresen megírt pályázatunkra 55 millió forint tao (társasági adó) feltöltésére jogosult az egyesület. (…) Ezen összeg úgy állhat össze, hogy 70%-ban társasági adót kell összeszedni, az ezt felajánlani kívánó cégektől, további 30%-ról pedig az egyesületnek kell rendelkeznie önrész formájában. (…) Módosítást kértünk pályázatunk értékének csökkentéséről. Ez meg is történt: közel 10 millió forinttal kevesebb feltöltési összeg maradt.”

Összehasonlításképpen: a Nagykőrösi Kinizsi az elmúlt években megkapta az önkormányzati támogatásnak gyakorlatilag a felét, azaz 5 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy az 55 millió, vagy a 45 millióra csökkentett összeg is sokszorosa, mint amihez az összes városi sportegyesület hozzájuthatott az utóbbi években!

A fideszes képviselő – klubelnök közleményéből megtudhattuk, hogy honnan van a pénz: „Büszkén tudjuk mondani, hogy próbálkoztunk nagykőrösi kötődésű cégeket bevonni és sikerült is, hiszen az egész egyesületet támogatta a Brill Kft., a Celsius Plus Kft., a Szabó Pipagyár Kft., a Kőrös-Color Bt., Kőrös Szerkezetgyártó Kft. Crown Csomagolóipari Kft., amit ezúton is köszönünk nekik!” Mindebből jól látszik, hogy nagykőrösi cégek, nagykőrösi emberek által megtermelt pénz jutott a Kinizsihez. Ezért is lenne erkölcsi kötelessége Sohajdának és Körtvélyesinek kiállnia a nyilvánosság elé, tisztességes tájékoztatást adva a Kinizsi körüli eseményekről. Az a kérdés is jogos lehet, miszerint ezek a cégek annak tudatában, hogy ezt művelik a sportklubbal, adtak volna pénzt?

Hasonló cikkünk:  Az Orbán-kormány nem szereti Brüsszelt, mégis EU-s pénzből finanszírozott projekttel dicsekszik

Fotó: Nagykőrösi Kinizsi Facebook-oldala

Sohajda azt is leírta, hogy mire költötték a támogatást: „A módosított összeg 60%-át lefedte a két vadonatúj kisbusz, ami óriási segítséget nyújtott az egye-sületnek. (még így is további buszokat kell fizetni, hogy mindenki eljusson a mérkőzésekre szintén a pályázat pénzéből) Ezen felül felöltöztettük teljes melegítő garni-túrával az egyesületet. Cipőket, táskákat, térdvédőket, mezszettet, edzőpólókat, labdákat kaptak a lányok. Továbbá lehetőség volt informatikai eszközök beszerzésére is, amely szintén megtörtént.” Ha igazak a tao-dokumentumban szereplő számok, akkor a röplabda szakosztálynak összesen csak 39 igazolt játékosa van/volt és felnőtt bajnokságban sem szerepeltek, így a lányok teljes felöltöztetése nem jelenthetett több milliós tételt. A két busz vásárlása már inkább. Ezek közül az első beszerzéséről több fotót is megjelentettek az egyesület Facebook-oldalán. Továbbra sem tudjuk, mit takar az, hogy „informatikai eszközök”? Asztali számítógépek? Laptopok? Mobiltelefonok?

Van egy érdekes mondat ebben a közleményben: „A személyi jellegű bérekre is nyertünk pénzt, sikerült itt is szabályszerűen, bejelentve a sportmunkatársakat, elszámolni az erre kapott összeget.” Magyarán, valakik fizetést kaptak a Kinizsitől. Ami önmagában nem jelent problémát, hiszen az edzőktől nem lehet elvárni, hogy teljesen ingyen dolgozzanak, azonban itt nem egészen erről lehetett szó. Azért csak feltételes módban tudunk erről írni, mert a tao-dokumentumokból arra lehet következtetni, hogy a trénereken kívül az egyesület vezetői, köztük Sohajda Márk is több százezres fizetést kaptak a Kinizsitől. Ami azért is vethet fel erkölcsi aggályokat, mert miközben pénzt vehettek ki a klubból, a gyermekfocisták szüleitől 4 ezer forintos tagdíjat vasaltak be havonta. Sohajdáék hallgatása miatt azóta sem tudni biztosan, kaptak-e fizetést, és ha igen, hány millió ütötte a markukat? Jutott-e Körtvélyesinek a pénzből?

A fentebb felsorolt buszok, mezek, eszközök tekintetében most az a kérdés: mi lett velük? Mi lett a nagykőrösi cégek pénzéből vásárolt két kisbusz és az „informatikai eszközök” sorsa?

Azok is Kókán vannak, vagy Nagykőrösön maradva magánszemélyek használatába került?

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...